Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelvünk értelmében. Bővebben a vásárlási és használati feltételeinkben olvashatsz róla. Engedélyezem
Menü

Allergia vs. légtisztítók

Különböző felmérések alapján Magyarországon az allergia a magyar népesség körülbelül 25%-át érinti, de még ez is egy óvatos becslés, és az ezen betegségben szenvedők száma egyre csak növekszik. Az allergia tünetei egy elég széles skálán mozognak a bosszantótól az életveszélyesig. Nyilván túlnyomó többségben nem a súlyos tünetek a jellemzők, viszont ettől függetlenül nagyon meg tudják keseríteni az ember életét, ha az állandó orrdugulással, folyamatos tüsszögéssel, a kisebesedett orral, és orr- és szemnyálkahártya irritációjával kell megküzdenie. 

 


 

Nézzük meg először is, hogy mi is ez a betegség?

Az allergia lényegében a szervezetnek egy téves immunválasza. Ebben az esetben a szervezetünk egy olyan anyag ellen lép fel támadóan, ami alapvetően teljesen ártalmatlan az emberi szervezetre nézve. Tünetei az allergia típusától, és az allergiás reakció súlyosságától is függenek. Ami a magyar lakosság legjelentősebb részét érinti, az a szénanátha. Az ilyen jellegű allergiás reakciók tünetei a megfázáshoz hasonlítanak leginkább, tehát könnyezés, szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás, kipirulás, köhögés, légszomj, kiütések, foltok a bőrön.

 

forrás: https://hu.wikipedia.org

Szerintem mindenki ismeri azt a mondást, hogy csak azt hidd el, amit a saját szemeddel látsz, és sajnos sokan élnek-e szerint a szemellenzős mondás szerint. Manapság nem csak olyan „ellenségekkel” kell felvennünk a harcot, amit látunk. Rengeteg minden van a levegőben, ami káros lehet a számunkra vírusok, baktériumok, toxinok, és ami jelen elemzésünk szempontjából a legfontosabb: allergének. Ezek azok, ami a magyar népesség negyedének folyamatosan (por), vagy időszakosan (pollenek) „borsot törnek az orra alá”. Minden helységben van több-kevesebb szálló por, illetve jó időben a pollenekből is jut egy adag. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan gondolkozzunk és gondoskodjunk a bennünket körülvevő levegő megfelelő minőségéről.

 

Pollennaptár hasznos segítségünk

Szerencsére azért be lehet nagyjából határolni, hogy éppen mikor milyen allergiát kiváltó pollen kerül a levegőbe. A pollennaptár segítségével az allergiások egy kis segítséget kapnak, hogy mikor kell számítania kellemetlen tünetekre. Fussunk végig rajta, hogy Magyarországon mik azok a növények, amik a legtöbb problémát okozzák.

Mogyoró virágzása – mogyoró allergia

Januártól áprilisig virágzik. Nagyon erős allergénként tartják számon.


forrás: https://kertlap.hu

Kőris virágzása – kőris allergia 

Több fajtája is őshonos itthon, így virágzik márciusban, áprilisban, majd valamivel később májusban is. 


forrás: https://balintgazda.hu

Pázsitfűfélék virágzása – pázsitfű allergia

Rengeteg család sorolható ebbe a kategóriába, ennek köszönhetően pedig igen hosszú a virágzásának ideje: áprilistól egészen szeptember végéig elhúzódhat.


forrás: https://pxhere.com

Parlagfű virágzása – parlagfű allergia

Egy betelepült növényről van szó, viszont miután alkalmazkodott az éghajlathoz robbanásszerűen elterjedt országszerte. Virágzása július végétől egészen október végéig eltart. 


forrás: https://www.agroinform.hu
 

Üröm virágzása – üröm allergia

Az üröm igen elterjedt növény. Nemcsak gyom, hanem fűszer- és gyógynövény is. Pollenszórása hosszan, júliustól októberig tart. 
 


forrás: https://brainmanpictures.piwigo.com

Platánfa virágzása – platán allergia

Szintén egy őshonos fa hazánkban. Virága április-május között nyílik. 


forrás: https://www.idokep.hu

Fűzfa virágzása – fűz allergia

Elsősorban a folyópartok, síkságok növénye. Nagyon sok fajtája van. Barkás virágai március és május között nyílnak.


forrás: https://www.edenkert.hu

Nyírfa virágzása – nyír allergia

Hazánkban erdőszéleken, elhagyott, mocsaras területeken, lombos erdőkben él. A rá érzékenyek március és május között számíthatnak kellemetlen tünetekre. 


forrás: https://orrfilter.hu

Éger virágzása – éger allergia

Patakok, vízfolyások mentén érzi jól magát. Virága február és április között nyílik.


forrás: http://www.patikaplus.hu

A megoldás

Manapság elég hatékonyan kezelhető gyógyszeres kezeléssel, azonban ezek sem nyújtanak 100%-os segítséget. Ahhoz, hogy egy allergiában szenvedő ember nyugodtan tudjon aludni a „szezonban”, kell valami kiegészítés a beszedett tabletták mellé – vagy helyette. Erre lehet hatékony segítség egy légtisztító, hiszen képes megforgatni a szobában található levegőt, és közben a sokszoros szűrőrétegekben fennakad minden allergén.

Fontos hozzátenni, hogy nem mindegy, hogy milyen légtisztítót vásárolunk, hiszen nem mindegyik képes enyhíteni az allergiát, így mindenképpen tájékozódjunk előtte, hogy milyen felszereltséggel rendelkezik az adott készülék. Ha erre a célra keresünk hatékony eszközt, akkor mindenképpen figyeljünk arra, hogy legyen benne minimum egy HEPA szűrő. 

A HEPA szűrőkről már mindenki hallott, és ez nem véletlen. Eredetileg a NASA fejlesztette ki, hogy az űrhajókban megfelelő levegőhöz jussanak az asztronauták. Ma már szerencsére nem kell űrhajósnak lenni ahhoz, hogy hozzájussunk ehhez a technológiához. És hogy mit tudnak ezek a szűrők? Ha az ember körültekintően választ, – és eredeti HEPA szűrőt vásárol, nem csak egy ügyes kópiát – akkor képes kiszűrni a levegőben található részecskék 99,97%-át, beleértve ebbe a 0,3 mikronnyi részecskéket is. Ezáltal nincs az az allergén, ami ne akadna fel benne.
 

A másik, ami hasznos lehet egy allergiás ember számára az az ionizátor funkció. Az ionizátor tisztítja a levegőt, és úgy érezhetjük, mint ha tiszta hegyi levegőt szívnánk az otthonunk közepén. Ezt úgy éri el a készülék, hogy negatív ionokat állít elő, amelyek betöltik a szobát, és magukhoz vonzzák az apró részecskéket, majd visszavezetik azt a légtisztítóba, ezzel teljesen megtisztítva a helységet a levegőben található szennyeződésektől. Természetesen ez a funkció nem csak ennyire jó.

Milyen pozitív hatásai lehetnek a magas negatív ion tartalmú levegőnek? 

  • serkenti az agy tevékenységét, a koncentrációs képességet és javítja a memóriát
  • pozitív hatással van a légzőrendszerre 
  • helyreállítja a depressziós hangulatot
  • csökkenti a vérnyomást
  • felgyorsítja a sebek és égések gyógyulását
  • gátolja a baktériumok szaporodását
  • pozitív hatással van a vérkeringésre (tágítja az ereket...) 
Az allergia elleni harcban óriási segítséget nyújtanak a professzionális légtisztítók. Az AIR2FRESH termékcsaláddal pontosan ez is volt az egyik fontos célkitűzésünk. Hatékony segítséget nyújtani az allergiában és egyéb légúti megbetegedésben szenvedők számára. 


  

Viszont nem álltunk meg itt, hiszen mit érnénk el egy újabb tömegtermékkel? Olyan funkciókkal is elláttuk a készüléket, amivel bárki számára szerethetővé válik, és amivel sajnos nem találkoztunk a piacon. Így olyan extrák kerültek bele a szűrők mellé, amivel tényleg egy láthatatlan, de hatékony társsá válik. Képes a folyamatos működésre, így a légtisztítóinkkal kezelt helyiségekben csökkennek, vagy akár meg is szűnnek az allergiás reakciók
Mindezt olyan csendesen teszi, hogy gond nélkül el tud mellette aludni az is, aki a legapróbb neszre is felriad. És ha már az alvásnál tartunk. A készülék rendelkezik éjszakai üzemmóddal is, ami lekapcsolja a készülék fényeit, valamint automatikusan lelassítja a készülék működését, hogy tényleg zavartalan legyen az éjszaka mellette. 

Továbbá minden készülékünkben megtalálható egy integrált PM2.5 szenzor: képes érzékelni a rajta áthaladó 2,5 mikron méretű részecskéket is, melynek segítségével egyrészről tájékozódhatunk szoba levegőjének minőségéről, másrészről megbizonyosodhatunk a készülék működésének eredményességéről. És hogy miért jó még ez a szenzor? Mert a segítségével AUTOMATIKUS üzemmódban a levegő szennyezettségéhez igazítja a ventilátor sebességét. Ezzel hatékonyan tisztítja a levegőt, és tényleg csak akkor indul be maximális sebességgel a ventilátor, amikor ez elengedhetetlen. 
 

Ha Ön is allergiában szenved, javasoljuk, hogy nézzen szét a webshopunkban és próbálja ki, hogy milyen, ha kevésbé nyomja rá a pecsétet mindennapjaira a szénanátha!
 

Cikket írta: C.R.
Megjelent: 2021.05.21. ozonegenerator.hu

Rendezés:
Nézet: