Barion Pixel
Kategóriák

Veszélyes az ózongenerátor? Milyet válasszunk?

Ha nem kellő körültekintéssel használjuk, és nem figyelünk rá, hogy milyen minőségű ózongenerátort vásárolunk, akkor használata veszélyeket rejthet. Tekintsük át, hogy mire érdemes figyelni a biztonságos választás érdekében!

 

pipa-x-ozon-hasznalat  


Ózongenerátorok sok-sok éve léteznek, nem egy új keletű készülékről van szó, de sokáig csak ipari felhasználása volt. A pandémia ideje alatt került be igazán a köztudatba ez az eszköz, és hirtelen mindenki akart magának egyet. A megnövekedett piaci kereslet sajnos a kínálat felhígulását hozta magával. Akik felismerték a lehetőséget, azok mind ózongenerátorok importálásával / gyártásával / értékesítésével kezdtek foglalkozni. És hogy ez miért probléma? Mert rengeteg olyan silány minőségű, irreálisan olcsó készülék is került a piacra, amely jó esetben "csak" nem felel meg az ígért teljesítménynek, rosszabb esetben nem lett ellátva megfelelő érintésvédelemmel, vagy nem szereltek bele megfelelő biztosítékot, esetleg hanyagul lettek összeszerelve, ezzel veszélyeztetve a vásárlót.
 
 

Nézzük át az ózongenerátor felépítését és működését a problémakör közérthetőségéért! Az készülék nem tartalmaz bonyolult komponenseket. A belsejében találunk egy időzítőt, egy transzformátort, egy ózonlapot és egy ventilátort. Mindössze ezek együttes működése szükséges az ózon előállításához. 
 

 1. Az időzítőn beállítjuk a kezelési időt, majd a gép automatikusan elindul
 2. A transzformátor a beérkező elektromosságot felkonvertálja magasabb áramerősségre, és feszültségre, mert ez szükséges az ózonképződéshez.
 3. Az így létrejött töltést egyenesen az ózonlapba vezetjük, mely egy kerámia alapú lap, fémmel átszőve.
 4. Az ózonlapon koronakisülések jönnek létre. Ezzel utánozzuk a villámlást, amely természetes ózonképző.
 5. A ventilátor azért felelős, hogy a létrejött ózongázt kivezesse a gépből, és a helyére bevezesse az újabb adag levegőt, amelyet ózonná alakíthat.

 
 

Ez az egyszerű körfolyamat ismétlődik egészen addig, ameddig a kezelés tart. Most nézzük meg, hogy hol csúszhat hiba a számításba, mitől másabb egy magasabb kategóriás, minőségibb gép, mint a piacon fellelhető silányabb variánsok.

 
 

ózongenerátor veszélye 
 
 

 • Ha nem elég erős a transzformátor, akkor könnyen elképzelhető, hogy nem keletkezik kellő mennyiségű ózon.
 • Nem rendelkezik az ózonlap hűtőbordával. Ez azért probléma, mert rengeteg hő generálásával jár a folyamat, amelyet, ha nem vezetünk el, akkor egyrészről az ózon azonnal lebomlik, még mielőtt kijutna a gépből. Másfelől pedig hosszú távon magát a készüléket is tönkre teheti.
 • Abban az esetben, ha nem elég erős a ventilátor, ugyan keletkezik ózon, viszont bent ragad a gépben, és csak nagyon kevés jut ki a kezelt területre.
 • Ha a készülék rendelkezik HOLD funkcióval, akkor azt ne használjuk, mert csak a tényleg ipari használatra tervezett gépek bírják a folyamatos működést. Nem véletlenül van limitálva az összes készüléken a használati idő.

 
 
 
Ezen felül nagyon sok esetben rossz az összeszerelés minősége, vagy a felhasznált alkotó elemek. Így könnyen lehet a készülék baleset-, vagy tűzveszélyes, esetleg teljesen hatástalan. Vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk, és nézzünk szét a piacon. Nézzük meg, hogy mi a helyzet a termék garanciáztatásával, milyenek a vásárlói véleményeket, esetleg hívjuk fel a termék forgalmazójának ügyfélszolgálatát, hogy több információhoz jussunk a termékről, illetve, hogy ellenőrizzük: tudják-e mit árulnak?!
 

Nem elég, ha jó minőségű ózongenerátort vásároljunk, figyeljünk arra is, hogy hogyan használjuk azt. A lakossági szagtalanításra készült készülékekhez nem kell gázmesteri vizsga, de van egy pár szabály, amit mindenképpen be kell tartanunk.
 

 1. A forgalmazó által mellékelt területkezelési táblázat alapján használjuk a készüléket!
 2. Figyeljünk rá, hogy ne lélegezzük be az ózont, mert irritáló, és kellemetlen akut tüneteket képes okozni.
 3. Semmilyen élőlény ne tartózkodjon ózonizált helységben.
 4. A kezelt területen ne legyenek növények, mert könnyen elpusztíthatja őket.
 5. Bizonyos anyagok érzékenyek lehetnek az ózonra. Ilyenek a gumi, acél, nylon, olajfestmény, gumiabroncs, bőr, illetve nemesfémek. Ezeket távolítsuk el, vagy fedjük be ameddig a kezelés tart.
 6. .szellőztessünk ki, de inkább 45 percet, és utána alaposan Várjunk legalább fél órát! Fontos, hogy ha lejárt a készülék időzítője ne menjünk be azonnal a helységbe.

 
 

pipa - ózon 

Ha az fenti szabályok alapján és a használati utasítás szerint használjuk a készüléket, illetve megfelelő forrásból, a korábban megismertek alapján vásárolunk magunknak egyet, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elérjük a kívánt hatást. Mindezt úgy, hogy nem tesszük ki magunkat, családunkat és otthonunkat semmilyen fölösleges veszélynek, hanem a biztonságos megoldást választjuk!
 
 
Cikket írta: C.R.
2021.05.18.
 
 
 

Még több érdekes cikkért kattints:

Hasznos ózongenerátor tudnivalók >>
 
 


Az ózongenerátor - biocid célra - a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól szóló 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 24/A. § értelmében az országos tisztifőorvos által kiadott engedély alapján hozható forgalomba és használható fel. A gyártó és forgalmazó semmilyen módon nem utal arra, és elzárkózik attól, hogy az általa forgalmazott ózongenerátor készülékek a fenti követelménynek megfelelnek és nem ajánlja a készülékek biocid célra való használatát. A gyártó és forgalmazó ózongenerátort biocid célra nem hoz forgalomba, nem értékesít, kizárólag szagtalanítási célból kínálja termékeit, illetve semmilyen felelősségen nem vállal az ózon gáz és ózongenerátor készülék használatából vagy a szakszerűtlen, nem jogszabály szerinti alkalmazásból adódó bármilyen jellegű büntetésért, kárért vagy hátrányért. 
 

A fenti cikke megjelenésének időpontja miatt előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű vagy téves. A cikk csak általánosan fejti ki az ózon gáz hatását és ózongenerátor használatát, amely a megfelelő engedéllyel rendelkező készülékek esetében lehet helytálló. A cikk tartalmáért cégünk felelősséget nem vállal. Mindig tájékozódjon az aktuális jogi szabályokról!