Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelvünk értelmében. Bővebben a vásárlási és használati feltételeinkben olvashatsz róla. Engedélyezem
Menü

UV-C fény, ami elpusztítja a vírusokat, a baktériumokat, a penészt, szagtalanít, fertőtleníti a levegőt és a felületeket

Az UV-C lámpák fénye nemcsak a felületeken, hanem a levegőben található baktériumokat és vírusokat is elpusztítja: levegő és felületfertőtlenítőként is működik. Az ultraibolya fényt (UV-C) már használják irodákban, lakásokban, de még repülőgépeken is fertőtlenítésre, ugyanis elpusztítja az olyan baktériumokat, mikroorganizmusokat vagy vírusokat is mint a Covid-19, akár a levegőből, akár felületről. Találkozhatunk már UV-C fertőtlenítő robotokkal is, melyeket egészségügyi intézményekben, kórházakban használnak helyiségek (akár műtők), víz vagy felületek fertőtlenítésére is.

Az ultraibolya fény elpusztítja a penészgombákat is. Tudtad, hogy a penésznek vannak toxinjai, amelyek légúti fertőzést, sőt akár rákot is okozhatnak? Tudtad, hogy a penész 1 mm vastag, de a gyökerei akár 2-3 cm mélyre is nyúlhatnak? Tudtad, hogy a penész, úgy terjed, hogy felszabadítja a levegőben lévő spórákat, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak. Bemutatjuk, hogy milyen veszélyekkel jár egy penészes házban való lét. Nem mindennapi esetről beszélünk, de a penész (különösen a fekete penész) nagyon veszélyes.

Mi is a penész?
 

 
 

Hogy mi is a penész? – ez nem egy növény vagy állat, hanem egy gombafajta, melynek van előnye és hátránya is az egészségre nézve. A penészgomba egyes formáit olyan gyógyszerekben használják, mint a penicillin, amely egy életmentő antibiotikum, más penészfajták, mint például Stachybotryschartarum (fekete penész) káros lehet az emberi egészségre.


Sok féle penészgomba létezik, mint a Cladosporium és az Aspergillus, de a legveszélyesebb a Stachybotryschartarum vagyis a fekete penész. A fekete penész sokféle színben előfordulhat: zöld, sárga, barna és természetesen fekete. Az Aspergillus niger és az Aspergillus fumigatus, fekete penészfaj: zöld színű. A Stachybotrys veszélyes penésznek minősül, mivel a levegőben mikotoxinokat termel, amelyek jelentős egészségügyi problémákat okozhatnak: légzési nehézséget, fáradtságot, arcüreg gyulladást vagy akár depressziót is. Ennek a penésznek való hosszabb ideig tartó belégzése még komolyabb tünetek is kialakíthatnak a testben: a tüdőproblémát, tartós köhögést, orrvérzést, lázat és neurológiai problémákat.

A probléma az, hogy a penészspórák légi úton terjednek, megtelepednek a gyümölcsökön, élelmiszereken is, és mindenütt termelődhetnek. Pontosabban olyan penészről beszélünk, amelynek spórái a környezeti változás miatt felszabadulnak. Ezek egy része Aspergillus gomba. A környezeti változás lehet, szél vagy huzat, mint az Aspergillus fumigatus esetében. Vagy akár porszívózás közben felszívhatjuk a szőnyegből a porral együtt.

A penész egészségügyi hatásai

2004-ben a Nemzetközi Orvostudományi Intézet (IOM) elegendő bizonyítékot talált arra, hogy a penész beltéri előfordulása összefüggésbe hozható az egyébként egészséges emberek felsőlégúti tüneteivel, köhögéssel, zihálással; asztmás embereknél az asztmás tünetek erősödésével.

Néhány tipikus penész által kialakulható betegség:

-          tüdőgyulladás

-          hörghurut

-          allergiás tünetek

-          orrmelléküreg-gyulladás

-          allergiás gombás arcüreggyulladás

-          alsó légúti problémák (korábban egészséges gyermekeknél)
 

A penész az otthonodban

A penész beltérben és kültéren is egyaránt megtalálható. A penész a nyitott ajtókon, ablakokon, szellőzőnyílásokban, valamint a fűtési és légkondicionáló rendszereken keresztül juthat be az otthonodba. A kültéri levegőben lévő penész a ruhákhoz, cipőkhöz, táskához és háziállatokhoz is tapadhat és ezzel is bekerülhet a beltéri környezetbe.

A penész nedves, rosszul szellőző helyeken szaporodik, például a tetők, ablakok vagy hajszálrepedések szivárgásai körül. A penészgomba a padlás fagerendáival is „táplálkozik” és ezzel tönkre teheti a ház szerkezetét. Szaporodhat gipszkartonon, álmennyezeten és farészeken is, valamint porban, festékben, tapétán, szigetelésben szőnyegben, bútorkárpitban vagy szövetekben is.

Kellemetlen szaga van a mosogató vagy a cipőtartó szekrénynek? Lehetséges, hogy megjelent a penész. A penész általában kerek, szőrös és különböző színekben jelenhet meg (általában fekete, szürke, sárga vagy zöld)

Penész megelőzési tippek:

-          Tartsd a levegő páratartalmát minél alacsonyabb szinten – ne legyen magasabb 50%-nál a nap folyamán. Egy párátlanító vagy légkondicionáló segíthet a páratartalmat alacsonyan tartani. Ne feledd, hogy a lakás páratartalma a nap folyamán többször is változhat, akár a levegő nedvességtartalmának illetve hőmérsékletének változásával, ezért érdemes naponta többször is ellenőrizni az értékét.

-          Naponta többször szellőztesd a lakást!

-          Ha van rá lehetőség, a ruhák a szabadban (erkélyen vagy az udvaron) legyenek kiteregetve.

-          Javíts ki minden szivárgást a tetőtérben, falban vagy vízvezetékekben, hogy a penész ne terjedhessen el!

-          Festés előtt keverj penészesedésgátlót a festékhez!

-          Használj UV-C lámpát a már megjelent penészgomba elpusztításához!
 

Az UV fény

Az UV-fényt az 1800-as évek végén fedezték fel. Az UV-C sugarak akár UV-fertőtlenítésre is használhatóak, mivel képesek a csírák, gombák akár 99,9%-át is elpusztítani. Ezt a technológiát az már 1900-as évek elejétől alkalmazzák víztisztításra. Manapság az UV-C fényt már kórházakban is használják a műtők sterilizálására, mivel egyetlen mikroorganizmus sem képes túlélni az UV-C fertőtlenítő hatását. Anélkül, hogy nagyon belemennénk a technikai részletekbe, elmondható, hogy a UV-C lámpa fertőtlenítő fénye behatol a mikroorganizmus falába és magát a DNS-t pusztítja el. Az amerikai FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) jóváhagyta a z UV-C fény használatát az élelmiszerek kezeléséhez.

 

Az UV2CLEAN termékek 253,7 nanométeres UV fényt produkálnak, ami elég erős ahhoz, hogy elpusztítsa a baktériumokat, penészgombákat és szagtalanítson. A UV2CLEAN termékek, kül- és beltéri helyek fertőtlenítésére és szagtalanítására szolgálnak, mint például irodák, várók, gépjármű belső tere, nappali, mosogató alatti szekrény, fürdőszoba, tetőtér, pince és minden olyan helyiség, amely nedves, rosszul szellőző és penészedésre hajlamos.

Használat

Kérjük minden alkalommal olvasd el a termék használati útmutatóját, hogy megtudhasd, hogy a fertőtleníteni kívánt helyiségben milyen időtartalmú kezelésre van szükség. Míg a baktériumok és vírusok néhány másodperc alatt elpusztulhatnak, addig a penészgomba elpusztítása sokkal hosszabb expozíciós időt igényel. AZ UV-C termékek 15-30-60 perces időintervallumban működtethetőek. Komolyabb penészesedés esetén kezdetben akár naponta többszöri kezelésre is szükség lehet, hogy a fény a helyiség minden sarkát megfelelően elérje.

Az UV-C fény nem tisztítja meg a fekete penészfoltokat, csak elpusztítja a penészgombákat. A penészfoltot manuálisan kell eltávolítani, de ügyelni kell arra is, hogy a nedvességforrás megszűnjön. Használd az UV2CLEAN termékeket napi szinten, hogy ne maradjanak élő spórák a helyiségben! 

Biztonság

Az UV2CLEAN készülékek mindegyike rendelkezik késleltetett indítással és mozgásérzékelővel, amely ideiglenesen kikapcsolja a készüléket, ha ember vagy állat a közelébe kerül. Az UV-C fény káros az emberi szemre és bőrre, emiatt kerülni kell az emberek és állatok expozícióját. Kérjük ügyelj arra, hogy gyermekek és állatok maradjanak távol az UV-C termékektől.

Használd az UV-C termékeket bárhol

Mivel az UV2CLEAN készülékek nem termelnek ózon gázt, így a kezelés után nem kell várni arra, hogy a helyiség ismét elfoglalható legyen. Amit mindenképpen fontos tudni az UV-C lámpákról, hogy az UV-C fény fertőtlenítő hatása ott képes elpusztítani a mikroorganizmusokat, ahová a fénye eljut. Amennyiben az otthonodban olyan helyeken is szeretnél fertőtleníteni, ahová a fény nem jut el, javasoljuk, hogy az UV-C lámpák mellett használj OZONEGENERATOR terméket is. Az ózon gáz, a halmazállapotából adódóan, olyan helyekre is képes eljutni és fertőtleníteni, ahol az UV-C lámpák fénye nem jut el (bútorok mögé, ágymatrac, bútorszövetek alá, stb).

Rendezés:
Nézet: