Barion Pixel
Kategóriák

Párásítás precízen az egészséges levegőért

air2fresh antiviral légtisztító és párásító készülék  


A száraz levegő hátrányai

Sokan nem tudják, hogy a megfelelő páratartalom is elengedhetetlen része a higiénikus levegőnek. A száraz levegő a légutakat irritálhatja, kiszáradhat a orr, amelynek következtében rendszeres orrvérzés is kialakulhat. Seb az orrban, kiszáradt légutak, ezek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy könnyebben elkapjuk a betegségeket és érzékenyebben reagáljunk az allergiát kiváltó elemekre. Sőt alacsony páratartalom mellett, akinek érzékenyebb a bőre, elég könnyen ekcéma is kialakulhat.

 

 

Képek forrása: pixabay.com

 

Az ideális páratartalommal a fenti rizikók csökkenthetőek, így pl. a köhögés, orrszárazság, allergiás tünetek, bőrszárazság problémái. Az egészséges beltéri levegő megteremtéséhez tehát szükség lehet mindenki számára egy párásító készülék használatára. Azonban a párásításnak is vannak aranyszabályai melyeket az egészségünk megőrzése érdekében be kell tartani. Ebben a cikkben ezekre is szeretnénk felhívni a figyelmet és választ adunk arra, hogyan érdemes a párásítónkat karbantartani.
 

Fontos! Mielőtt párásítunk, mindig győződjünk meg a beltéri levegő aktuális páratartalmáról egy mérőeszközzel, mert a túl alacsony és magas páratartalommal is könnyedén árthatunk is egészségünknek!

 

 

Mi az ideális páratartalom beltéren?
  

 
40-60%

Felnőttek számára
  

„Az egészséges felnőtt ember számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, mind a komfortérzet, mind az egészségmegőrzés céljából.” (forrás: webbeteg.hu). Ez a tartomány 20-22 oC beltéri hőmérséklet mellett értendő optimálisnak.

  
  

A túlzásba vitt párásítás hátrányai

Ha az ideális értéknél magasabb a páratartalom otthonunkban, az kedvez az olyan beltéri allergének kialakulásának és szaporodásának, mint pl. a háziporatka, penészgomba. A magas páratartalmú helyiségekben könnyedén megjelenhetnek és elterjedhetnek ezek a kórokozók. Ennek elkerülése érdekében érdemes a páratartalmat folyamatosan figyelemmel kísérni, melyet szerencsére ma már könnyedén megtehetünk egy beltéri páratartalom mérővel, amely elengedhetetlen eszköz minden lakásban!

 

air2fresh antiviral ultimate 55 légtisztító és párásító a tiszta levegőért 
 

TIPP: Ha úgy látjuk, hogy a szoba levegője elérte a kívánt páratartalmat, a zárt ajtók mellett a páratartalom sokáig változatlan marad, így semmiképp se hagyjuk egész éjszakára a párásító funkciót üzemelni, mert rövid időn belül a túl magas páratartalom alakulhat ki.

Ekkor az AIR2FRESH Antiviral Ultimate 55 légtisztító és párásító készülék esetében egyszerűen csak öntsük ki a vizet a tartályból. Ezt szárazra törölve és visszahelyezve a készülékbe, már vissza is kapcsolhatjuk a légtisztítót, hogy az összetett védelmi eljárással tovább szűrje a levegőt a káros elemektől.
  

air2fresh antiviral ultimate 55 párásító tartály 


  

A készülék tisztításának fontossága


Rendkívül fontos, hogy ha párásítót használunk, fordítsunk kiemelt figyelmet annak rendszeres tisztítására, ugyanis a lakás túlzott párásításának következményei mellett, súlyos szövődményekre számíthatunk akkor is, ha nem megfelelően tartjuk karban a párásítónkat!

„Ha nem mossuk el időnként a tartályt, de legalább nem cseréljük ki a vizet, csak utántöltjük, a szennyezett párásítók gomba és baktériumtörzsekkel árasztják el használat közben a szoba levegőjét. Ilyen esetben a beteg szervezetében vérvizsgálattal ki lehet mutatni a kórokozó ellen termelődő antitesteket. A párásítók mellett hasonló veszélyt jelentenek a nem megfelelően gondozott szobaszökőkutak és hidromasszázs kádak is.” forrás: tudokozpont.hu

  
  

Lélegezzen igazán tiszta, egészséges levegőt az AIR2FRESH Antiviral Ultimate 55 légtisztító párásító funkciójának precíz használatával:

 

air2fresh párásító készülék 

 

  
Fontos tudni, hogy a készülék párásító funkciója nem kapcsolható, így ha a tartályban van víz, automatikusan működésbe lép a párásító funkció. 

Ezeket a szabályokat érdemes betartani annak érdekében, hogy biztosítsa a megfelelő páratartalmat és gondoskodjon a készülék karbantartásáról:

  1. A párásító edénybe amikor csak teheti, desztillált vizet töltsön. A csapvíz vagy tisztított víz használata esetén fokozottabb lehet a vízkőképződés és algásodás, így gyakoribb tisztításra és a párologtató szűrő sűrűbb cseréjére lehet számítani. 

  2. Tisztítsa ki a párásító edényt és szűrőt rendszeresen! Gyakori használat mellett hetente, alkalmankénti használat esetén havonta legalább egyszer érdemes tisztítani a használati útmutatóban leírtak szerint. 

  3. Ha a páratartalom elérte az ideális 40-60% értéket, húzza ki a párásító tartályt a készülékből és öntse ki a vizet a tartályból, majd helyezze vissza a légtisztító készülékbe! Zárt helyiségben a páratartalom sokáig változatlan marad.

  4. Éjszakára vegye ki a tartályt a légtisztítóból és öntse ki a vizet, majd helyezze vissza a tartályt a légtisztító készülékbe! Így elkerülheti éjszaka a túlpárásodást.

  5. Ha hosszabb időre, vagy akár csak 2-3 napig nem tervezi használni a párásítót, utolsó használat után mindig alaposan tisztítsa ki a tartályt és a szűrőt, hogy elkerülje az állott víz okozta penész gombák elszaporodását!

    Fontos, hogy amennyiben a párásító funkció nélkül használná a légtisztítót, a tartályt mindig helyezze vissza tisztán és szárazon a rendeltetési helyére, megfelelően! Ha kihúzott tartállyal használja a légtisztítót, a levegő szűrési hatásfok erőteljesen leromlik, hiszen ekkor a beáramló levegő nagy része nem halad keresztül a szűrőbetéteken.

Vigyázat! Elrettentő és felkavaró képek következnek!

Ki ne szeretné hosszú távon használni a készülékének párásító funkcióját? Ez esetben nem szabad megfeledkezni a rendszeres tisztításáról és a helyes használatáról! Így néz ki a készülék párásító edénye és szűrője, ha nem megfelelő vizet töltünk bele, vagy nem tisztítjuk rendszeresen:
 

párásító  párásító  párásító
  
  

Párásító tisztítása az AIR2FRESH Antiviral Ultimate 55 légtisztítóban
 

1. Távolítsa el a párásító tartályt a légtisztítóból!

 

2. Tisztítsa meg a tartályt, a fedőt és a gumifedelet mosószeres vízzel!
A párásító edényt 3 oldalt műanyag fül (a, b, c,) rögzíti. Figyelem: ez a 3 műanyag fül igen törékeny, ne feszítse fel, csak minimálisan húzza el a tartály szélétől a tető levételéhez!

tartaly

 

3. A kék párásító szűrőt alaposan mossa át meleg vízsugárral! Amennyiben a párásító szűrőn penészfoltokat észlel, javasolt a szűrő azonnali cseréje. Vegyszeres tisztítást a szűrőn nem javaslunk, mert a későbbi használat esetén ezek a levegőbe kerülhetnek.
  

4. A tartályon esetlegesen kialakuló vízkövesedés eltávolításához és penészfoltok kialakulásának megakadályozásához a tisztítás során használhat tisztítószereket is, de ebben az esetben mindig alaposan öblítse át és törölje szárazra a tartályt következő használat előtt. Kerülje az erős, marú illatú vegyszereket, mert ezek a későbbi használat során bekerülhetnek a levegőbe! Javasoljuk a vegyszermentes megoldások előnyben részesítését! A tisztításkor nem ajánlott dörzsölős szivacs alkalmazása, mert az apró karcolásokban könnyebben megtapadnak a kórokozók.
  

5. A tisztítás után rakja össze a párologtató edényt, helyezze bele a szűrőt és pattanásig tolja vissza a helyére vagy használja a párologtató funkció leírásai szerint!

 

Teremtsen Ön is tiszta, higiénikus levegőt, a megfelelő páratartalommal, maximális odafigyeléssel az egészség megóvásának érdekében! 
 

Az AIR2FRESH Antiviral Ultimate 55 légtisztító teljes használati utasítását itt tekintheti meg: AIR2FRESH Ultimate 55 használati utasítás >>>