Barion Pixel
Kategóriák

Így vesd be az ózont penész esetén

penész a falon


Mielőtt felfedné a cikk hogyan használd az ózongenerátort penészes fal esetén ismerd meg közelebbről magát a problémát, azaz, hogy egyáltalán mit is kell tudni a penészről, illetve, hogy miért is alakulhatnak ki penészfoltok az otthonod falain.
 

A penész

 
Természetesen nem a definíciójukra kell gondolnod. Inkább olyan tényeket és érdekességeket sorakoztat fel a cikk Neked, amelyek érdekesek lehetnek Számodra vagy sokan nem tudják! 

Tudtad, hogy nem a falon kialakult foltok mérete vagy színe határozza meg a fertőzés veszélyességét? Létezik olyan fekete penész, ami ártalmatlan, de van olyan is, ami fehér színű és nagyon veszélyes az egészségünkre. Éppen ezért fontos, hogy a legártalmatlanabbnak tűnő foltokat is minél előbb lekezeljük! 

A penész mindig jelen van az otthonunkban attól függetlenül, hogy azt közvetlenül nem látjuk. Ott van a levegőben, a bútorokon, textíliákon. Azonban nem mindegy – főként egészségügyi szempontból – hogy ezeket milyen koncentrációban és mennyi ideig lélegezzük be. A penészspórák mérete 1-100 mikronig (1 mikron = 0.001000000 mm) terjedhet, melyek nagyobb mennyiségben belélegezve allergiás tüneteket és légzési nehézséget okozhatnak. Sőt az igazán apró spórák akár már a tüdőnkig is eljuthatnak, ott pedig gyulladásos tüneteket idézhetnek elő. (forrás: házipatika.com) 

Fontos tehát, hogy megtegyünk minden olyan intézkedést, mellyel meggátolhatjuk a penészspórák elszaporodását otthonunkban.

 

Miért alakulnak ki penészfoltok a falon?

 
A penészesedés 4 leggyakoribb oka a következő:
 

► Magas páratartalom

A magas páratartalmú helyek (lakásunkban általában a fürdőszoba, konyha vagy ott, ahol ruhát teregetünk) fokozottan ki vannak téve a penészesedés veszélyének. A megfelelő páratartalom fenntartása fontos lépés a penészesedés elkerülése érdekében. Rendszeres szellőztetéssel és/vagy páramentesítő készülékekkel orvosolhatjuk ezt a problémát. Figyeljünk azonban az optimális páratartalomra, hiszen a higiénikus levegőnek ez is fontos része. 
 

Mi a megfelelő páratartalom? 
„Az egészséges felnőtt ember számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, mind a komfortérzet, mind az egészségmegőrzés céljából. Kisgyermekek szobájában ennél magasabb is lehet a páratartalom, náluk a 60-70 százalékos az ideális” (forrás: webbeteg.hu). Ez a tartomány 20-22 fok beltéri hőmérséklet mellett értendő optimálisnak.

Plusz tipp: Ha megoldható, ne teregess bent! Egy teregetés alkalmával akár 2-3 liter víz is ki tud párologni a ruhákból, ami akár 30%-al is növelheti a páratartalmat.


► Alulfűtés

Az alulfűtés ritkábban előforduló problémaforrás, azonban nem feledkezhetünk meg erről sem. Ha egy zárt teret nem rendeltetés szerűén használunk, azaz gyakran áll üresen, akkor túlzott nedvesség terhelés alakulhat ki a lakásunkban, ami kedvez a penészspórák elszaporodásának. 


► Hőhidak kialakulása

Hőhíd problémák jelentkezhetnek otthonunkban, mikor megnövekszik a külső és belső hőmérséklet közötti különbség – például télen a fűtés miatt bent 22 fok körüli a hőmérséklet, míg eközben kint akár mínusz fokok is lehetnek, illetve nyáron a légkondi használat miatt szintén lehet akár 10 fok is különbség. „A hőáram minden esetben a melegtől a hideg felé halad. Ott, ahol lényegesen magasabb a beépített anyagok hővezetési tényezője, intenzívebb hőáramlás alakul ki. Ilyen pontokon jobban szökik a meleg. Ott, ahova ez az áthidaló kerül, rosszabb lesz a szerkezet hőszigetelő képessége, vagyis több hő fog távozni a szabadba. Azt, hogy az adott szerkezet hőhidas-e, onnan lehet tudni, hogy lényegesen hidegebb a tapintása, azaz a belső felületi hőmérséklete alacsonyabb, mint a szerkezet többi részének.” (forrás: midea.co.hu) Ezek leggyakrabban a lakás fenti sarkai, ahol emiatt penészesedés alakulhat ki.

 

 

forrás: midea.co.hu
  

 

► Szellőzés hiánya

Nem kell rögtön hőhíd (a hőenergia jelentős része ezen a „hídon” távozik) problémára gondolnunk, ha penészt észlelünk otthonunkban, hiszen egyre gyakoribb, hogy a nem megfelelő szellőzés a mumus. Főként a műanyag nyílászáróknál tapasztalható, hogy túlságosan leszigetelik a lakást, ezáltal nincs biztosítva a megfelelő szellőzés. A lakás azon pontjain, ahol a légmozgás alacsonyabb - például a szekrény mögött - ott a probléma hamarabb jelentkezhet. Így mindenképp figyeljünk rá (és nem csak, akkor, ha műanyag nyílászáróink vannak), hogy rendszeresen szellőztessünk, ezzel is biztosítva a légáramlást és a lakás megfelelő páratartalmát. 
 

Ha szeretnénk megelőzni a penész foltok kialakulását fontos, hogy a fent leírtaknak eleget tegyünk és ügyeljünk a leggyakoribb problémák elkerülésére. Azonban, ha már késő, és szembesültünk a problémával, akkor segítünk, hogy hogyan számolj le a penésszel! A penészesedés kezelése, megszüntetése 5 lépésben

 

Most, hogy már ismered a penész kialakulásának leggyakoribb okait, tudod, hogy hosszú távon csak úgy számolhatsz le a penésszel, ha ezeket megszünteted. A kialakult penészfoltok eltávolításának vannak különböző eljárásai, azonban, ha nem csak megszüntetni szeretnéd a problémát (ideiglenesen), akkor azt is megtudhatod, hogyan védekezhetsz hatékonyan a penészesedés újbóli kialakulása ellen. Íme az 5 lépésből álló útmutatás, melyek elvégzését követően eltüntetheted a penészt a falról és fenn is tarthatod a penészmentes állapotot:


 1. lépés: Tisztítsd meg a penészes falat! 


forrás: homeserve.com

Egy szivacs vagy törlőkendő segítségével távolítsd el a penészfoltokat a felületről. Az erőteljesebb hatás érdekében ne csak sima vízzel mosd le, házi praktikaként az ecet kiváló szer a fizikai tisztításra, de használhatsz kifejezetten erre a célra készített vegyszereket is. Utóbbi esetében mindig a gyártó előírásai szerint járj el. Mielőtt további lépéseket hajtanál végre, mindenképpen várd meg, hogy a felület teljesen megszáradjon.
 

 2. lépés: Kezeld a helyiséget ózonnal 


Az ózon hatékony megoldás a penész megszüntetésére és a penészmentes falak fenntartására.
Mielőtt a felületet lefestenéd vagy egyéb műveletet hajtanál végre rajta, mindenképpen kezeld az egész helyiséget ózonnal. Nem elég azonban egy kezelés, annak érdekében, hogy végleg megszabadulj a problémától többszöri alkalomra és magasabb ózongáz koncentrációra is szükség lesz.

Ha még nem hallottál az ózonról, egy rövid ismertető hasznos lehet számodra:
Az ózon 50-szer hatékonyabb és 3000-szer gyorsabb, mint a klór. Emellett az ózon 100%-ban vegyszermentes, a természetben is előforduló gáz. A természetben villámcsapás hatására keletkezik és ózongenerátor készülékeink is ugyanezen elv alapján állítják elő az ózongázt. Az ózon, gáz halmazállapotának köszönhetően a kezelni kívánt terület minden pontjába eljut. Behatol az elérhetetlen sarkokhoz, felületekhez és átjárja még a szőnyeg, matrac, kanapé szövetét is. Hatékony és komplex megoldást jelenthet számodra is a levegőben és a felületeken megtapadó vírusok, baktériumok, penészgomák elleni harcban. 

 

Hogyan használd az ózongenerátort penészesedés esetén?
 

A cikk elején már említésre került, hogy a penészspóra ott van mindenhol a lakás levegőjében, a párnákon, az ágyneműn, bútorokon. Pontosan ezért nem elég csak felületesen kezelni a kialakult penészfoltot! A penész eltávolítását követően szükséges az egész helyiséget ózongázzal kezelni. Használd az erősebb, legalább 10000 mg/h teljesítményű ózongenerátor készüléket több alkalommal, 1-2 hétig.
 

Penészproblémák esetén fokozott ózongáz koncentrációra lesz szükség, ezért nem mindegy milyen ózongenerátort használsz. Az erőteljesebb hatásra azért lesz szükség, mert a kórokozók is emelkedett számban vannak jelen, így ebben az esetben ne csak az általánosan javasolt ideig üzemeltesd a készüléket, hanem meg is növelheted a hatékonyság érdekében az üzemidőt/ózonkibocsátást.
 

Tipp: Helyezd az ózongenerátort közelebb a penészes folthoz a még erőteljesebb hatásért. A kezelés alatt ügyelj arra, hogy élőlény (növény, állat, ember) semmiképp ne tartózkodjon a helyiségben, valamit, hogy mindig szellőztess ki utána.
 

Fontos még tudnod, hogy az ózongáz kevésbé hatékony a magas páratartalmú levegőben (hiszen ilyenkor hamarabb visszabomlik oxigénné), így, ha biztosra akarsz menni, a kezelés előtt ellenőrizd és ha szükséges csökkentsd a lakás levegőjének páratartalmát 40-60% közé. Ehhez lehet elegendő lesz egy szellőztetés, légkondi vagy egyéb páramentesítő eszköz.


 3
. lépés: Korrigáld a festést


Ha nem fehér a fal és foltot hagyott a fizikai tisztogatás, most már nyugodtan eltüntetheted a penészesedés nyomait egy újbóli festéssel vagy a helyiségben alkalmazott dekorációs megoldással.

  
 4. lépés: Mihamarabb szüntesd meg a fent felsorolt penészesedést kiváltó okokat 


Ne feledd, hogy a penész újbóli kialakulását csak úgy tudod megelőzni, ha megszünteted azokat a körülményeket, ami a penészspórák elszaporodásához vezethet. Ügyelj a megfelelő páratartalomra, szellőztess rendszeresen, kerüld az alulfűtést és ha szükséges, tégy intézkedéseket a hőhidak megszüntetésére. 

  
 5. lépés: Alkalmazd az ózongenerátort a jövőben is megfelelő rendszerességgel, a használati utasításban előírásai szerint 


Mivel az ózongáz megöli a penészspórákat, így rendszeres használatával meggátolhatod azok elszaporodásukat, ami a penészesedés kialakulását okozza.


 


Tapasztalat penész esetén >>


 


 


Kérdésed van?

Hívd ügyfélszolgálatunkat munkanapokon, hétfőtől péntekig 8:00 - 16:00 óra között és segítünk Neked!
 

 


Az ózongenerátor - biocid célra - a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól szóló 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 24/A. § értelmében az országos tisztifőorvos által kiadott engedély alapján hozható forgalomba és használható fel. A gyártó és forgalmazó semmilyen módon nem utal arra, és elzárkózik attól, hogy az általa forgalmazott ózongenerátor készülékek a fenti követelménynek megfelelnek és nem ajánlja a készülékek biocid célra való használatát. A gyártó és forgalmazó ózongenerátort biocid célra nem hoz forgalomba, nem értékesít, kizárólag szagtalanítási célból kínálja termékeit, illetve semmilyen felelősségen nem vállal az ózon gáz és ózongenerátor készülék használatából vagy a szakszerűtlen, nem jogszabály szerinti alkalmazásból adódó bármilyen jellegű büntetésért, kárért vagy hátrányért. 

A fenti cikk megjelenésének időpontja 2021.11.19. ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű vagy téves. A cikk csak általánosan fejti ki az ózon gáz hatását és ózongenerátor használatát, amely a megfelelő engedéllyel rendelkező készülékek esetében lehet helytálló. A cikk tartalmáért cégünk felelősséget nem vállal. Mindig tájékozódjon az aktuális jogi szabályokról!