Barion Pixel
Kategóriák

Ózon alkalmazása a mezőgazdaságban

Ózonnal a raktári kártevők ellen


 

Cikk forrása: magyarmezogazdasag.hu

2015. 09. 18., péntek, 14:08
 

"Egy mexikói kutatócsoport speciális elektromos berendezéssel fejlesztett ózont vezetett be a gabonaraktárakba. Az egyik silóról egy másikra telepítethető mobil ózonfejlesztő rendszer segítségével oszlatták el egyenletesen az ózont a tárolókon belül.
 

Az három oxigénatomból álló ózon nagyon reaktív, gyakorlatilag nem szennyező és nem marad utána szermaradvány, megszünteti a szagokat, elpusztítja a gombákat és fertőtleníti az olyan szemesterményeket, mint a kukorica, a bab, a búza, a cirok és a rizs. Az új eljárás a hagyományos permetezési eljárásokban használt mérgező és rákkeltő metilbromidot és a foszfintablettákat helyettesíti. Így el lehet kerülni azt a mintegy 18 százalékos termésveszteséget, amit a kórokozó szervezetek jelenléte okoz.

Forrás: http://www.alphagalileo.org

Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2015/38 számában olvashat. "
 
 

Cikk forrása: https://magyarmezogazdasag.hu/2015/09/18/ozonnal-raktari-kartevok-ellen
 
 


 
 
Az ózongenerátor - biocid célra - a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól szóló 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 24/A. § értelmében az országos tisztifőorvos által kiadott engedély alapján hozható forgalomba és használható fel. A gyártó és forgalmazó semmilyen módon nem utal arra, és elzárkózik attól, hogy az általa forgalmazott ózongenerátor készülékek a fenti követelménynek megfelelnek és nem ajánlja a készülékek biocid célra való használatát. A gyártó és forgalmazó ózongenerátort biocid célra nem hoz forgalomba, nem értékesít, kizárólag szagtalanítási célból kínálja termékeit, illetve semmilyen felelősséget nem vállal az ózon gáz és ózongenerátor készülék használatából vagy a szakszerűtlen, nem jogszabály szerinti alkalmazásból adódó bármilyen jellegű büntetésért, kárért vagy hátrányért. 

A fenti cikk megjelenésének időpontja 2015. 09. 18. ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű vagy téves. A cikk csak általánosan fejti ki az ózon gáz hatását és ózongenerátor használatát, amely a megfelelő engedéllyel rendelkező készülékek esetében lehet helytálló. A cikk tartalmáért cégünk felelősséget nem vállal. Mindig tájékozódjon az aktuális jogi szabályokról!