Barion Pixel
Kategóriák

Ágyi poloska és más rovarok esetén ózongenerátorral

Tippek, Tapasztalatok, vélemények, hogy megfékezd az inváziót


 

ágyi poloska rovar ellen ózongenerátor
 

Az internetet szinte minden ózongenerátorral foglalkozó cikkben szerepel, hogy az ózon milyen kimagasló hatásfokkal pusztíthatja el a kórokozókat, illetve nem szabad a használata közben a kezelt helyiségben tartózkodni. Ennek oka, hogy magas koncentrációban minden lélegző élőlényre káros. Ezt kihasználva az elmúlt években-évtizedekben rengetegen vetették be az ózongázt olyan nemkívánatos rovarok ellen is, mint például az ágyi poloska. Ez a cikk most összefoglalja, hogy mit kell tudni ezzel a témával kapcsolatban.

Elsősorban tisztában kell lennünk az ózongenerátorok működési elvének és a rovarok légzésének tudományos hátterével.


Miért hatásos az ózongenerátor bizonyos rovarok esetében?


 

Maga a készülék, a ventilátorja által beszívott levegő oxigénjét alakítja át az ózonlap felületén létrejövő temérdek kis elektromos kisülés segítségével ózonná és ezt a gázt fújja ki a gépház elején. A folyamat minél tovább tart, annál alacsonyabb lesz a levegő oxigénszintje az adott helyiségben.

   

Ez már alapból nem jelent jót azoknak az életformáknak, amelyeknek lételeme az oxigén. Ide tartoznak a rovarok is. Testük felületén számos légzőnyílás található, amelyek egy szövevényes spirálrendszerre csatlakoznak, amely behálózza a rovarok teljes testét és szállítva a belső szövetekhez az oxigént. A nyílásokat képes a rovar akár teljesen lezárni, amennyiben szükséges az életben maradásához. (Részletesen: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rovarok )

 Az ózont „belélegezve” a gáz ugyanúgy kárt képes okozni a rovar belső szöveteiben, mint emlősöknél a tüdő esetében. Innen már csak a rovaron múlik, hogy meddig képes kibírni oxigén nélkül, illetve van-e lehetősége elmenekülni a számára ártalmas légtérből.
 

Az ózon hatása megfelelő körülmények között


 

Rendben, tehát a tudomány szerint, van az az ózonkoncentráció, amely képes elpusztítani rovarokat. Meg kell vizsgálni, hogy ott, ahol mi szeretnénk optimálisak-e a feltételek, illetve, amennyiben igen, mekkora kibocsátású ózongenerátor szükséges. Az ózont már több rovarfajta tekintetében is alkalmazták, akár nagyságrendekkel eltérő készülékeket is kipróbálva. Ezek alapján általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy rovar, annál nagyobb töménységű ózongáz, így annál nagyobb kapacitású ózongenerátor lehet sikeres. 


 

Elmondható, hogy rovarok, pl. ágyi poloska esetében minél erősebb készüléket alkalmazunk, annál hatékonyabb a kezelés. Egy szobába kb 30 m2-ig minimum 10000 mg/óra ózonkibocsátással rendelkező készülék szükséges, ha pedig már nagyobb helyiségről beszélünk akkor akár 20000-40000 mg/óra teljesítményű ózongenerátor is ajánlott rendszeresen, napi szinten legalább 3 hétig alkalmazva a legnagyobb értékre állítva az időzítőt (2-3 óra típustól függően).


 
 

A következő pont a problémás terület. Alapvetés, hogy az ózongenerátort zárt térben használjuk, tehát például az eresz alatti darázsfészek ellen felesleges megpróbálni. A pincékben a jellemzően magas, 70% feletti páratartalom okoz gondot, mert ilyen szint felett a készülék kicsiny környezetében lesz csak hatásos az ózon, a levegő magas víztartalma villámsebességgel visszabontja a képződő gázt. Legtöbben lakásban, családi házban, vagy szállásadó apartmanjában, munkásszállón szeretnének megoldást. Ezek esetében, mindenképp szobánként, helyiségenként érdemes a kezeléseket végezni.


 

Ózonnal ágyi poloska ellen szálláshelyeken
 

ágyi poloska 
 
 

Szállásadók, nyaralásból hazatérő családok, régi panellakások, lakóközösségek esetében egyre több esetben jelentkezik problémaként és okoz álmatlan éjszakákat az ágyi poloska. Külföldi oldalakon rengeteg tanulmányt, cikket olvashattunk a témával kapcsolatban. 
 

 

A nyugat-európai és amerikai szállásadók körében már korábban felütötte fejét az ágyi poloska invázió, így a nemzetközi hotelhálózatok már régóta használják az ózont ilyen esetekben is. Az utazások miatt elkerülhetetlen, hogy a vendég nemcsak haza viszi a kellemetlen “szuvenírt” hanem bizony más szállásokra is eljuttatja, hiszen az ágyi poloska a ruhákba is nagyon könnyen belekapaszkodik, átutazva országokat, kontinenseket. Így jelenhettek meg Magyarországon is, ami miatt egyre több szállásadó próbálta ki e célból is. Az ajánlott nagydózisú, rendszeres kezeléssel ők is sikeresen megszabadultak a problémától. 
 
 
Esetükben nagyjából 20 nm-es szobákról volt szó és általában 10 gramm/óra kibocsátású ózongenerátor készüléket választottak. A kezeléseket ők is 3 héten át, minden nap a maximális 3 órás üzemidő alkalmazásával végezték. Egy-egy kezeléstől nem érdemes csodát várni ágyi poloska esetében, mert egyik rovarfajta petéjére sincs hatással a gáz, meg kell várni amíg folyamatában kikel minden pete, hogy a kifejlett egyedekre tudjon hatni. A napi kezelés pedig azért szükséges, hogy a kikelt rovarokkal időben le lehessen számolni mielőtt lerakná petéit.

 


 

A gyakorlatban minden rovart elpusztít az ózon?


 

Sajnos nem mindegyik esetében találták meg eddig a megoldást. Általánosságban elmondható, hogy egyik rovar sem fog örülni, ha ózon kerül bevetésre ellenük és próbálnak majd elmenekülni onnan. 
 

Az elmúlt években hazánkban elszaporodó fajta, a régiónként eltérő neveken ismert büdös bogár (büdös bence, poloska…) az egyik legszívósabb fajta, ellenük még a legnagyobb kapacitás is hasztalan az eddigi ismeretek szerint. Ugyanez a helyzet a hangyák és a pókok esetében is.
 

Azonban az ágyi poloskán kívül még több rovar fajta is létezik, amire hatásosnak bizonyul az ózon ereje.

 
 

Állami támogatás ózongenerátorra méhészetben
 

viaszmoly ellen 

A méhészeknek például sok problémát okoz a viaszmoly, ami ellen szintén hatásos az ózon. Olyannyira, hogy 2021. augusztusban a méhészek állami támogatásának eszközlistájára is felkerült az ózongenerátor. Jellemzően erre a célra erősebb, nagyjából 20000-40000 mg/óra teljesítményű ózongenerátort alkalmaznak rendszeresen, napi szinten.
 
 

Szúnyogok és legyek ellen ózonnal
 

Bolthelyiségek kapcsán tapasztalható volt, hogy zárás után egy nagyobb teljesítményű ózongenerátort használva másnap reggel a pultról és a földről lehetett felsöpreni a szúnyogokat és legyeket. Alacsonyabb kapacitású készüléket már lakásban is használhatunk erre a célra.
 
 

Ints búcsút a rovaroknak!


 

A fentiekből láthatjuk, hogy megfelelő körülmények között, a megfelelő alkalmazási módszerrel az ózon alkalmas lehet arra, hogy vegyszermentesen számoljunk le a kellemetlen rovarokkal.
 

2022.09.19.

 Kérdésed van?

Hívd ügyfélszolgálatunkat munkanapokon, hétfőtől péntekig 8:00 - 16:00 óra között és segítünk Neked!
 

kapcsolat     Kapcsolat


 
 Az ózongenerátor - biocid célra - a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól szóló 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 24/A. § értelmében az országos tisztifőorvos által kiadott engedély alapján hozható forgalomba és használható fel. A gyártó és forgalmazó semmilyen módon nem utal arra, és elzárkózik attól, hogy az általa forgalmazott ózongenerátor készülékek a fenti követelménynek megfelelnek és nem ajánlja a készülékek biocid célra való használatát. A gyártó és forgalmazó ózongenerátort biocid célra nem hoz forgalomba, nem értékesít, kizárólag szagtalanítási célból kínálja termékeit, illetve semmilyen felelősségen nem vállal az ózon gáz és ózongenerátor készülék használatából vagy a szakszerűtlen, nem jogszabály szerinti alkalmazásból adódó bármilyen jellegű büntetésért, kárért vagy hátrányért. 

A fenti cikk megjelenésének időpontja 2022.09.19. ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű vagy téves. A cikk csak általánosan fejti ki az ózon gáz hatását és ózongenerátor használatát, amely a megfelelő engedéllyel rendelkező készülékek esetében lehet helytálló. A cikk tartalmáért cégünk felelősséget nem vállal. Mindig tájékozódjon az aktuális jogi szabályokról!