Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelvünk értelmében. Bővebben a vásárlási és használati feltételeinkben olvashatsz róla. Engedélyezem
Menü

Hajó fertőtlenítés, szagtalanítás, penészmentesítés ózongenerátorral

Cikk, fotók forrása: HAJOZAS.HU 2020. május 14. 

 

Az ózon eljut a helyiség minden pontjába és elpusztítja a káros baktériumokat, vírusokat, penészgombákat és nem hagy hátra egészségre káros anyagot.

 

 

 

Mostanában sokat lehetett hallani arról, hogy az ózon a koronavírus egyik legádázabb ellensége. Ózongenerátoros fertőtlenítést alkalmaznak többek között a hazai mentőautókban, a fővárosi tömegközlekedési eszközökön, a vonatokon is, ily módon védekeznek és tesznek az egészség érdekében.

Az ózon megfelelő koncentráció elérésével nagyon erős, baktériumölő, illetve vírusölő molekula. Az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, ami a vízben lévő mikroorganizmusoktól függően akár 3000-szer hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, vagy oldott oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt.

Az Országos Mentőszolgálat több mint 150 ilyen készülékkel rendelkezik. Ezekkel végzik a mostani, szigorú eljárásrendet követő fertőtlenítéseket.

HAJOZAS.HU szerkesztősége vásárolt egy a hazai kereskedelmi forgalomban is lévő ózongenerátort, amellyel egy 30 láb feletti vitorláshajónak estünk neki. Az eszköz nem meglepő módon a mostani vírusos járvány helyzetben komoly hiány cikké vált.

 

 

 

Az ózongenerátort a kabin középen helyeztük el, a hálókabinok ajtóit kinyitottuk és az ablakokat becsuktuk, hogy minél magasabb koncentrációt érjünk el a hatékony kezelés érdekében.

Fontos megemlíteni, hogy az ózongáz nagy mennyiségű, hosszú távú belégzése irritáló és káros lehet, ezért a kezelés alatt ne tartózkodjon senki és semmilyen élőlény a kezelt területen. Éppen az erős oxidáló képessége miatt az ózon igen rövid életű. Mivel az ózon molekulák a levegőben mindig találnak maguknak megkötni való kórokozót, szagmolekulát, így körülbelül 30 perc elteltével nagy részük visszaalakul oxigénné, ezért a kezelés utáni 30 perccel már biztonságosan elfoglalható a kezelt terület.

A 100 W-os eszközön percenként több mint 2 köbméternyi levegő halad át, az óránként maximálisan 7 grammos üzemmódban akár 400 köbméteres helyiségek is hatékonyan kezelhetők a gép segítségével. Egy hajót átlagosan 30 perc alatt lehet fertőtleníteni, melyet 30 perc lebomlási idő és 15 perc intenzív szellőztetés követ, mielőtt újra használhatjuk a kabint. Így a teljes folyamat kb. másfél órát vesz igénybe. Erőteljes, kellemetlen szagok esetén illetve kiterjedt penészedés mellett a kezelés hosszabb időt vesz igénybe, illetve többször ismételendő.

Személyautókban, lakókocsikban, nyaralókban, panziókban vagy akár várótermekben, üzletekben is bevethető a berendezés.

 

 

Az ózongenerátor segítségével nemcsak az utastér, hanem a baktériumoknak és gombáknak ideális táptalajt biztosító klíma és a komplett szellőzőrendszer is fertőtleníthető.

A készülék használatával csökkenthetők az allergiás tünetek is. Mivel vegyszer nélküli fertőtlenítésről van szó, a kezelést követően a felületeken semmilyen káros vegyi anyag nem marad. A penészgomba és a kellemetlen szagok ellen hatékony eljárást ideális esetben évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel ajánlott elvégezni.

Az ózon kétszer nehezebb mint a levegő és gáz halmazállapotú, ezért minden apró résbe beszivárog, a szövetekbe, kárpitokba, mind az ágyneműk és matracok belsejébe is. Az ezeken a helyeken élő atkákat azonnal elpusztítja azzal, hogy roncsolja a légzőszervüket. A teljesen vegyszermentes eljárás után minden friss illatú és higiénikus lesz. Előfordulhat, hogy kevésbé jól szellőző kabinokban az ózon jellegzetes illata 24-48 óráig még érezhető, ami jellemzően a kárpitokból, szőnyegekből, egyéb anyagokból jöhet.

 

Forrás: https://hajozas.hu/magazin/itthon/
hajo-fertotlenites-szagtalanitas-peneszmentesites-ozongeneratorral/

Rendezés:
Nézet: