Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelvünk értelmében. Bővebben a vásárlási és használati feltételeinkben olvashatsz róla. Engedélyezem
Menü

Az ózon előnyei egészségügyi intézetekben

Kegyetlen kórokozók az egészségügyi intézetekben: levegőben, tárgyakon

Ózonkezelés: 99,9% hatékonyság

Megjelent: IME INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY Tudományos Folyóirat 2019 május.

 

Az egészségügyi ellátásban részesültek immunrendszere már eleve legyengült a meglévő betegségük miatt, így még kevésbé ellenállók a különböző vírusokkal, baktériumokkal szemben. Rémálom ilyenkor egy kórházi eredetű fertőzés, legyen az seb-, húgyúti-, bél-, vagy véráramfertőzés. Az ennél drasztikusabb kórokozókról nem is beszélve! A legyengült szervezetet rendkívüli módon megviseli, esetenként halálos kimenetelű. Egyáltalán nem hiányzik egy nozokomális fertőzés sem a betegnek, sem az intézménynek. Pedig nagyon könnyen találkozhat a páciens a kórokozókkal akár érintkezés, cseppfertőzés, vagy a levegőben keringő részecskéken keresztül. Az intézetek a lehető legtöbbet megtesznek a tökéletes higiéniáért, különböző vegyszerekkel. Örök harcot jelent ez a vírusokkal, baktériumokkal, különböző gombákkal szemben, amely iszonyatos módon megterheli a költségvetést. Emellett a legnagyobb probléma pedig az, hogy egyre több kórokozó válik rezisztensé a fertőtlenítő szerekkel szemben. Folyamatos fejlődésre van szükség, így elkerülhetetlen az új módszerek bevezetése.

Az ózon ereje

Az ózongáz az egyik legerősebb fertőtlenítéshez használt hatóanyag, ami 50-szer hatékonyabb és 3000-szer gyorsabb, mint a klór. Nincs olyan kórokozó, amely ellen tud állni az ózon fertőtlenítő erejének, így a levegőben lévő, felületeken megtapadó vírusok, baktériumok, penész és egyéb gombák elleni küzdelemben professzionális megoldást jelent.

Az ózonkezelés világszerte igen elterjedt, széles körben alkalmazott légtisztító, szagtalanító, fertőtlenítő eljárás. Minden olyan helyen használható, ahol fontos a léghigiénia, a kórokozó mentes környezet, pl.: egészségügyi intézetekben - rendelők, kezelő szobák, műtők, betegszobák, várók fertőtlenítése - üzemi konyhákban, raktárakban, irodákban, lakásokban.

Ózontechnológiával a fertőzések ellen

Az ózon alkalmazása új lehetőségeket nyújt a levegőtisztítás, fertőtlenítés területén. Gáz halmazállapotának köszönhetően a kezelni kívánt terület minden pontjába eljut. Előállítását az ózongenerátorok végzik, tehát a fertőtlenítés környezetbarát módon zajlik. A készülék koronakisülések segítségével a levegőből állítja elő a szüksége ózonkoncentrációt, amely semlegesíti a káros mikroorganizmusokat, valamit a makacs, eltüntethetetlennek vélt szagokat okozó molekulákat. Mi történik azokkal a kórokozókkal, amelyek már nem a levegőben “lebegnek”, hanem a bútorokon, evőeszközökön, ágyban és egyéb napi használatban lévő tárgyakra rakódtak le? A levegőbe juttatott ózongáz még azokat a felületeket is eléri, amelyeket fertőtlenítő vegyszerekkel nem lehet. Az ózonos fertőtlenítés olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat.

A három oxigén atomból álló ózon molekulák igen rövid életűek és rendkívül reaktív képességgel rendelkeznek. Mindig találnak maguknak megkötni való szennyeződést, kórokozót, szagmolekulát, melyek a találkozás pillanatában egyszerűen megsemmisülnek, bekövetkezik az oxidáció, mely során az ózon visszaalakul oxigénné. Az ózonkezelés gyors, hatékony és – körültekintő alkalmazás mellett – biztonságos módja a fertőtlenítésnek. A kezelés után 30 perccel már elfoglalható a kezelt terület. Az alkalmazás végeztével nem marad más csak tiszta, friss, fertőtlenített levegő. Nincs káros vegyszermaradvány!

Az ózontechnológiás léghigiéniai készülékek lehetőséget nyújtanak arra, hogy időszakos, vegyszermentes fertőtlenítő eljárásnak vessük alá az adott helyiség egészét. Különböző felhasználási területre más-más készülék alkalmazása ajánlott, figyelembe véve a terület nagyságát, vagy az alkalmazás módját. Az OZONEGENERATOR készülékek 360 – 28000 mg/h ózonkoncentráció kibocsátására képesek. A speciális kialakítású, akár légtechnikai rendszerek és víz fertőtlenítésére is alkalmas készülékek mellett, létezik UV-fénnyel, HEPA és aktív szén szűrővel, ionizátorral ellátott folyamatos üzemeltetésre alkalmas ózongenerátor készülék is.

Az ózonnal történő fertőtlenítés előnyei:

  • 99,9%-os hatékonysággal számol le a kórokozókkal, élősködőkkel, kellemetlen szagokkal
  • Gáz halmazállapotának köszönhetően a kezelt terület minden pontjába, még az elérhetetlen részekbe is eljut.
  • Fertőtleníti a levegőt és a különböző felületeket.
  • Nem marad vegyszermaradvány, csak friss, tiszta, oxigén dús levegő.
  • Gazdaságos, hiszen használattól függően elegendő évente egyszer ózonlapot cserélni a készülékben.

 

A cikket írta: OZONEGENERATOR

2019.05.14 

Megjelent: IME INTERDISZCIPLINÁRIS MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY Tudományos Folyóirat 2019 május. PDF.

Rendezés:
Nézet: