Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelvünk értelmében. Bővebben a vásárlási és használati feltételeinkben olvashatsz róla. Engedélyezem
Menü

Ózon alkalmazása lépfertőtlenítésnél

Lépfertőtlenítés ózonnal

Cikk forrása: magyarmezogazdasag.hu

2014. 03. 26., szerda, 09:49

" Az USA Mezőgazdasági Hivatalának kutatói kimutatták, hogy a lépek ózonnal végzett fertőtlenítése elpusztítja a mézelő méhek egészségét és termelőképességét veszélyeztető kártevőket és kórokozókat. 

A legutóbbi eredmények szerint, az ózonos kezeléssel a lépek peszticidtartalma is csökkenthető. A 215–430 ppm közötti koncentrációban alkalmazott ózon a kezelés időtartamától függően a viaszmoly összes stádiumára letálisnak bizonyult. Az 1500 ppm ózonnal végzett 24–36 órás fertőtlenítés az Ascosphaera apis gomba spóráit is elpusztította. A költésrothadást okozó baktérium esetében lényegesen hosszabb időre és kétszer ekkora ózonkoncentrációra volt szükség. Ezek után az ózonos fertőtlenítőkamra egyetlen méhész kelléktárából sem hiányozhat. 

Viaszban a peszticidkoncentrációk csökkentéséhez még az itt említettnél is több ózonra és hosszabb időre van szükség. A kezelés sikeresebben bontotta le a peszticideket az újabb (maximum 3 éves) lépek esetében, mint a régebbiekben.

Forrás: www.ars.usda.gov

Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2014/13 számában olvashat. "

Méhészetekbe ajánljuk a következő ózongenerátor készüléket. További információért keresse ügyfélszolgálatunkat, segítünk a választásban.

Rendezés:
Nézet: