Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelvünk értelmében. Bővebben a vásárlási és használati feltételeinkben olvashatsz róla. Engedélyezem
Menü

OZONEGENERATOR CHROME 14000 alkalmazása méhészetben

A méhész módszerei ózongenerátorral

Viaszmoly, gomba, nozéma…?

Milyen problémákat lehet megoldani és milyen módszerekkel az ózon technológia alkalmazásával? Mit tud az ózon, amit a vegyszerek nem? Ungvári Tibor méhész, ezen rejtelmekbe vezet be minket és osztja meg tapasztalatait. Teszi ezt azért, mert őszinte, tiszta szívből szeretne segíteni méhésztársainak. Szeretné, ha mindenki megismerné az ózonos eljárás előnyeit, hogy egészséges méhcsaládok legyenek jelen napjainkban.

Köszönjük, hogy igazi sikertörténetével megerősít minket abban, hogy jó utat választottunk az ózonos, azaz a vegyszermentes fertőtlenítés népszerűsítésével! A vírusok és baktériumok semlegesítése pedig csak egy lépés, ennél sokkal többről van szó. Mik azok a kórokozók, amelyekre megoldást jelentett az ózon a méhészetben? És a méhek miként reagáltak erre? Az ózon több problémára nyújtott megoldást, mint gondolná!

Folyamatos küzdelem a betegségek, a penész és az élősködők ellen? Minden méhész tudja, hogy nem szabad elhanyagolni a védekezést, mert óriási károk adódhatnak. A keretek, kaptárak és eszközök kezelését komolyan kell venni, hiszen a tét a méhek egészsége és léte.

A keretek ózonos kezelése

A méhészet talán legismertebb, és legkártékonyabb élősködője a viaszmoly. Szinte minden méhcsaládban megtalálható. Egy moly rengeteg petét képes lerakni és oda nem figyelés esetén óriási károkat tud okozni. Akár 2 hét alatt szinte teljesen képes elpusztítani, megenni a kaptárból kivett lépeket.

Ungvári Tibor és felesége egy 200 családból álló méhészettel rendelkezik, amelyben 130 vándorló, mézelő család van. 2500-3000 db lép esetében alkalmazta először a fertőtlenítést, amely egy 3m x 3m alapterületű és 2,5m magas, zárt, légmentes, kis térben történt meg. Ezen a körülbelül 22 légköbméretnyi helyen alkalmazta az OZONEGENERATOR Chrome 14000 készüléket, amely mint neve is mutatja, 14000 mg/ óra ózonkoncentráció kibocsátására alkalmas. Kis térben és nagy mennyiségben történt az ózonos kezelés. (A lépek fertőtlenítése méz nélkül és mézzel együtt is történik.)

Az első két hétben, heti 2 alkalommal 2 órás kezelést alkalmazott, amelynek eredményeként a viaszmoly jellegzetes szagát még megérezte a helyiségben, de már nem volt látható a moly háló. Nem számított rá, hogy már első alkalommal elérhető ilyen mértékű fejlemény. Miután szétválogatta a kereteket összesen 80 db esetében talált moly maradványt és ezek közül is csupán pár darabban volt 4-5 élő moly. Nagyon szép eredmény született, de mivel még drasztikusabb hatást szeretett volna elérni, ezért úgy döntött, hogy a készülék mindennapos használatban lesz. Ezzel a felhasználási tendenciával elérte a várt eredményt. Napi 1 órában alkalmazza a készüléket, ami azóta is kiváló védekezést biztosít a viaszmoly ellen.

Az Oxigén hatására fejlődő baktériumok, elszaporodó gombabetegségek ellen is tökéletes megoldás az ózongenerátor működtetése. Például a penészgombás keretek lefertőtlenítésénél szintén óriási eredmény született. A kereteken élősködő gombák elpusztultak, annak jellegzetes szaga is teljesen megszűnt, ezáltal a méhek sokkal könnyebben és szívesebben takarítják.

 

Hogy lehet a régi módszert ötvözni az ózon kezeléssel? Milyen jótékony hatása van még az ózonnak, amit a méhek egyből megéreztek? Viselkedésük megváltozásával, ők bizonyítottak a legtöbbet. Ez az igazi sikerélmény:


Tibor tovább kísérletezett, hogy minél jobban ki tudja használni az ózonkezelésben rejlő lehetőségeket. A régi megszokott kénezési eljárást kiegészítette, hiszen az azt követő hosszas szellőztetési időszak jelentősen lelassította a munkafolyamatot. De mit változtatott ezen? A kénezést követően egyből ózonos kezelést kezdett alkalmazni. 4-5 napig időszakos ózonkezelést alkalmazva a lépekből az erős kén szag semlegesítődött. A kezelést követően egyből lehetett vinni a méhcsaládokra a keretet, akik ezt sokkal szívesebben fogadták, látványosan jobban szeretik, látszik a viselkedésükön azóta is.

Kaptárak kezelése ózongenerátorral

Legyen az üres, keretekkel teli, vagy akár termelésből kivett kaptár, az ózonos kezelés hatékonynak bizonyul. Esetünkben, az eljárás egy olyan légmentes térben történik, amely 4 m hosszú, 2 m széles és 1,6 m magas. Itt is tökéletesen működik Ungvári Úr által alkalmazott módszer: minél kisebb térben, minél nagyobb ózonkoncentráció kibocsátásával brutális hatást lehet elérni.

Amikor nagy a vész, mindent ózonozni kell!

A nozéma (más néven gyomor vagy májusi vész) esetében a beteg családot ki kell venni és elpusztítani. Ettől a betegségtől csak azok a méhészek tudják megvédeni méheiket, akik nem hagyják bent a beteg családot. Ebben az esetben is ózonos keret, kaptár, fiók fertőtlenítés történt, amely után az említett kellékek újra felhasználhatóvá váltak. Az ózon olyan drasztikusan végzett az ott megjelenő kórokozókkal, hogy nyoma nem maradt az előzményeknek.

Mióta Ungvári Tibor az ózon kezelés módszereit alkalmazza megtapasztalta azt is, hogy egyáltalán nem látható, nem található atka vírussal fertőzött sodrott szárnyú méh a méhészetében!

Fő a biztonság! Ebben az évben már a használati tárgyak, fedelező eszközök, kéziszerszámok, védőruhák és minden egyéb etetéshez szükséges alkotóelem is ózonkezelésen esnek át használat előtt.

Az eredmény számokban is mérhető:

A tavalyi évet 198 családdal zárta, majd az áttelelt időszak után 195 családdal kezdte meg az idei évi munkát. Egy téli időszak után egy 20%-os pusztulási arány még elfogadható a méhészetekben. Ő korábban közel ennyi méhcsalád elveszítésével már szembesült. Meggyőződése, hogy ez a minimális veszteség már a tavalyi évben is használt OZONEGENERATOR Chrome 14000 készülék hatásának köszönhető.

Idén is újabb sikerrel gazdagodott, amit anyanevelés során tapasztalt meg. A petéztető tokok és keretek is ózonnal lefertőtlenített állapotban kerülnek be. Az ózonkezelés hatására a spórákkal fejlődő betegségek megszűnnek, ez által a szaporodás során a betegségek sem tudnak tovább terjedni. 100-ból 98 esetben megtörtént a bepetézés, ami korábban sosem tapasztalt eredményt jelent.

Miért ilyen hatásos az ózonos kezelés?

Az ózongenerátor a levegőből állítja elő a szükséges ózonkoncentrációt, ezért teljesen vegyszermentes eljárás. Az ózon gáz halmazállapotának köszönhetően azokat a felületeket is eléri, amelyeket fertőtlenítő vegyszerekkel nem lehet. 50-szer hatékonyabb és 3000-szer gyorsabb, mint a klór. Nincs olyan kórokozó, mely ellen tud állni erejének. Három oxigén atomot tartalmaz, míg a belélegzett levegő kettőt. Az ózon molekulák az erős oxidáló hatásuk miatt, igen rövid életűek és rendkívül reaktív képességgel rendelkeznek. Mindig találnak maguknak megkötni való szennyeződést, kórokozót, szagmolekulát. A találkozás pillanatában bekövetkezik az oxidáció, mely során az ózon visszaalakul oxigénné. Olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat. A kezelés gyors, hatékony és – körültekintő alkalmazás mellett – biztonságos módja a fertőtlenítésnek. A kezelés után 30 perccel már elfoglalható a kezelt terület. Az eljárás végeztével pedig nem marad más csak tiszta, friss, fertőtlenített levegő.

Köszönjük Ungvári Tibornak, hogy ilyen részletességgel mutatta be nekünk módszereit! Bízunk benne, hogy a fenti információk sok méhész segítségére válhat és az ózon segítségével még sikeresebbé tehetik méhészetüket.

2019.04.05

Cikket írta: OZONEGENERATOR

Méhészetben történő alkalmazás esetén a következő ózongenerátor készülékeket ajánljuk figyelmébe:

Rendezés:
Nézet:

Ózongenerátor készülékeink teljes palettájának megtekintése >>