Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelvünk értelmében. Bővebben a vásárlási és használati feltételeinkben olvashatsz róla. Engedélyezem
Menü

Méhészetben használt lépek védelme vegyszer nélkül, ózonnal

Egyre több méhész tapasztalta már meg, hogy mekkora segítséget jelent az ózongenerátor használata a viaszmoly, penész, nozéma és más kórokozók elleni küzdelemben. Hatékonysága és növekvő népszerűsége miatt 2021. augusztus 01-től bekerült a a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból igényelhető támogatott eszközök körébe. Az eszközzel kapcsolatban három kérdés merül fel a méhészekben: 1. Miként kell eredményesen használni az ózongenerátort? 2. Milyen teljesítményű ózongenerátort érdemes választani? 3. Hogyan lehet igénybe venni a támogatást? Lássuk a válaszokat!

   
Az ózongenerátor méhészeti célú alkalmazását a legjobban két példán keresztül lehet bemutatni. Dömötörfi József és Ungvári Tibor méhészek példaértékű pontossággal jegyezték fel az általuk alkalmazott eljárás lépéseit és eredményeit. E módszereket követve bárki felveheti a harcot számos méhészeti problémával szemben.

Tapasztalat az első méhészetben

Dömötörfi József méhész tapasztalata: „A gép alkalmazása nagyon eredményes a viaszmoly ellen”.

A Dömötörfi családi méhészet tulajdonosa kíváncsiságból és a kártevők miatti bosszúsága folytán döntött úgy, hogy több napon át tartó, átfogó kísérletet végez annak igazolására, hogy valóban hatásos-e az ózongáz ereje a méhészeti kártevők ellen. Lehetősége adódott tesztelni óránként 10 000 mg, illetve 28 000 mg ózonkibocsátásra képes készülékek hatása közötti különbséget. A próbát 1300 darab állványra függesztett, pergetett kerettel és 20 fióknyi sötét, virágport is tartalmazó keret ózonkezelésével kezdte, egy 6 × 4 méter alapterületű, 2 méter magas zárt helyiségben. 

Dömötörfi méhésztárs leginkább arra volt kíváncsi, hogy a viaszmoly kártétele mennyire csökkenthető az ózon használatával. Ahhoz, hogy erről igazán megbizonyosodjon, több sötét, hibás, virágporos keretet helyezett el fiókokban, egy olyan helyiségben, ahol nem indította el az ózongenerátort. Tette ez azért, hogy össze tudja hasonlítani az eredményt az ózonkezelt és kezeletlen kereteken.

A szemmel látható eredményre nem kellett sokat várnia. A 10 000 mg/h ózonkibocsátású készüléket az első napon 60 és 80 percre állította, ekkor már bennmaradt darazsak kezdtek elpusztulni. A második és harmadik napon egyaránt 120 percig üzemeltette az ózongenerátort. A kezelést követően a helyiségbe lépve megdöbbentő látvány fogadta: „Elpusztult darazsak és egy elpusztult egér várt odabent, amit már vagy egy éve nem tudtunk semmilyen méreggel kiirtani”. A negyedik napon a 120 perces eljárást követően alaposan átvizsgálta az ózonnal kezelt és kezeletlen kereteket. Azok a keretek, amelyeket kezelés alá vett, bizonyították az ózon hatásosságát: egy darab molyt vagy moly okozta kárt sem talált. Ezzel ellentétben a kezeletlen keretekben már látszódtak a moly okozta károk és a hernyó alakú molyok. „Az eredmény magáért beszél, a helyiségben három hét elteltével sem találtam viaszmolyt, még a sötét virágport tartalmazó keretekben sem. A kezeléseket naponta 100–120 percig végeztem a helyiségben, 1300 kereten. Bátran kijelenthetem, hogy megfelelően zárt helyiségben megfelelő erősségű, minél nagyobb ózonkoncentráció előállítására képes gép alkalmazása nagyon eredményes a viaszmoly ellen.”

József azt is kipróbálta, mire képes egy nagyobb készülék, a 28000 mg/h ózonkibocsátású OZONEGENERATOR Chrome 28000. Három fiókban elhelyezett körülbelül 30 olyan keretet, amelyet már belakott a viaszmoly. A nagyobb teljesítményű ózongenerátor már az első kezelést követően is hihetetlen gyorsasággal hozott eredményt a gyengébb készülékhez képest: „A molyok közül pár darab kimászott a keretekből, és elpusztulva feküdt a földön. Ugyanez történt a keretekben maradt molyokkal is. Tehát az már biztos, hogy ez a háromszor nagyobb teljesítményű gép hatásosabban alkalmazható a méhészetemben, mert rövidebb idő alatt képes megölni a molyokat”.
   

lépek kezelése ózonnal    az ózon elpusztította az egeret


    

Tapasztalat a második méhészetben

Ungvári Tibor és felesége 200 családos méhészettel rendelkezik, az állományból 130 családdal vándorolnak. Tibor 2500-3000 darab lép esetében alkalmazta először az ózonos fertőtlenítést egy 3 × 3 méter alapterületű, 2,5 méter magas zárt térben. Ezen a körülbelül 22 légköbméretnyi helyen működtette az OZONEGENERATOR Chrome 14000 készüléket, amely, mint neve is mutatja, óránként 14000 mg ózon kibocsátására képes. (A lépek fertőtlenítése méz nélkül és mézzel együtt is történik.)

Tibor a viaszmoly elleni védekezés során az első két hétben heti két alkalommal végzett kétórás kezelést, amelynek eredményeként a viaszmoly jellegzetes szagát még megérezte a helyiségben, de már nem volt látható a moly hálója. Miután szétválogatta a kereteket, összesen 80 darab esetében talált molymaradványt, és ezek közül is csupán pár darabban volt 4-5 élő moly. Nagyon szép eredmény született, de mivel még jobb hatást szeretett volna elérni, úgy döntött, hogy a készülék mindennapos használatban lesz. Így már elérte a várt eredményt. Naponta egy órán át használta a készüléket, ami kiváló eredménnyel járt, egész évben biztosította a hatékony védekezést a moly ellen.

Az oxigén hatására fejlődő baktériumok, elszaporodó gombabetegségek ellen is tökéletes megoldás az ózongenerátor működtetése. Például a penészgombás keretek fertőtlenítésénél szintén kiváló eredmény született. A kereteken élősködő gombák elpusztultak, jellegzetes szaguk is teljesen megszűnt, ezáltal a méhek sokkal könnyebben és szívesebben takarítják.

Tibor tovább kísérletezett, hogy minél jobban ki tudja használni az ózonkezelésben rejlő lehetőségeket. A régi, megszokott kénezési eljárást egészítette ki, hiszen az azt követő hosszas szellőztetési időszak jelentősen lelassította a munkafolyamatot. De mit változtatott ezen? A kénezést követően egyből ózonos kezelést végzett. Négy-öt napig időszakos ózonkezelést végezve, a lépekből az erős kénszag semlegesítődött. A kezelést követően egyből lehetett vinni a méhcsaládokra a keretet, amelyet a méhek így sokkal szívesebben fogadtak, láthatóan jobban szeretik, látszik a viselkedésükön azóta is.
  

kénszag ellen penész ellen viaszmoly ellen vírus ellen

Kaptárak kezelése ózongenerátorral

Legyen az üres, keretekkel teli vagy akár termelésből kivett kaptár, az ózonos kezelés hatékonynak bizonyul. Esetünkben az eljárás egy 4 × 2 méter alapterületű, 1,6 méter magas légmentes térben történik. Itt is tökéletesen működik az Ungvári méhésztárs által alkalmazott módszer: „…minél kisebb térben, minél nagyobb ózonkoncentráció kibocsátásával brutális hatást lehet elérni”.

Amikor nagy a vész, mindent ózonozni kell! Erős nozémafertőzésben elpusztult család esetében ózonos keret-, kaptár- és fiókfertőtlenítés történt, amely után az említett kellékek újra felhasználhatóvá váltak. Az ózon olyan alaposan végzett a kórokozókkal, hogy nyoma nem maradt az előzményeknek. Mióta Ungvári Tibor az ózonkezelés módszereit alkalmazza, megtapasztalta azt is, hogy egyáltalán nem látható, nem található – a korábbi években előfordult – vírussal fertőzött, sodrott szárnyú méh (szárnytorzulást okozó vírus, DWV) a méhészetében!

Amióta megismerte és alkalmazza az ózongenerátort, a használati tárgyak, fedelező eszközök, kéziszerszámok, védőruhák és minden egyéb, etetéshez szükséges alkotóelem is ózonkezelést kap használat előtt. Az eredmény számokban is mérhető: nincs téli vesztesége, a korábban tapasztalt 20 százalék alatti téli elhullás elmaradt. Továbbá az anyanevelésben is sikerrel használja a készüléket. A petéztető tokok és keretek is ózonnal fertőtlenítve kerülnek használatba.

Miért ilyen hatásos az ózonos kezelés?

Az ózongenerátor a levegőből állítja elő a szükséges ózonkoncentrációt, ezért teljesen vegyszermentes eljárás. Az ózon gáz halmazállapotának köszönhetően azokat a felületeket is eléri, amelyeket fertőtlenítő vegyszerekkel nem lehet. Ötvenszer hatékonyabb és háromezerszer gyorsabb, mint a klór. Nincs olyan kórokozó, amely ellen tud állni erejének. Az ózonmolekulák erős oxidáló hatásuk miatt igen rövid életűek, és rendkívül reaktív képességgel rendelkeznek. Mindig találnak maguknak megkötni való szennyeződést, kórokozót, szagmolekulát. A találkozás pillanatában bekövetkezik az oxidáció, amelynek során az ózon visszaalakul oxigénné. Olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak ellenállóvá válni, nem úgy, mint a hagyományos vegyszerekkel szemben. A kezelés gyors, hatékony és körültekintő alkalmazás mellett biztonságos módja a fertőtlenítésnek. A kezelés után 30 perccel, a szellőztetést követően már elfoglalható a kezelt terület.

Milyen ózongenerátort érdemes választani a hatásos kezelés érdekében?

A leírtak alapján megállapítható, hogy az ózongenerátor nélkülözhetetlen eszköze tud lenni a méhésznek. A tapasztalatok szerint mindenképp legalább 10000 mg/h ózonkoncentrációra képes készüléket kell választani. Ennél gyengébb készülékek nem alkalmasak méhészeti célú felhasználásra. Minél erősebb, például 20000 mg/h vagy 40000 mg/h ózonkibocsátású készülék esetén gyorsabban és hatásosabban lehet alkalmazni az ózon erejét. Az ózongenerátorra a Magyar Méhészeti Nemzeti Program most jelentős támogatást biztosít, így akár a készülék árának 100 százalékát is vissza lehet igényelni, a méhcsaládok számától függően.

Hogyan lehet igénybe venni a támogatást? >>>


  

A cikket írta: Czinka Robin
Megjelent: Méhészet újság, 2021. novemberi számában.

Rendezés:
Nézet: