Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelvünk értelmében. Bővebben a vásárlási és használati feltételeinkben olvashatsz róla. Engedélyezem
Menü

Egy méhész kísérlete: Hatékony az ózongáz a viaszmoly ellen?

Újabb méhész számolt be Facebook hirdetésünk hozzászólásaiban arról a több napon át tartó kísérletről, amelyben az ózongáz hatékonyságát vizsgálta a méhészetében, viaszmolyok és egyéb kártevők ellen. Olvasd el beszámolóját és tudd meg, hogyan alkalmazhatod Te is hatékonyan az ózon erejét! Számolj le a viaszmolyokkal!

Korábban már olvashattad oldalunkon, hogy 2019-ben Ungvári Tibor méhész úr részletesen elmondta, hogyan alkalmazta OZONEGENERATOR Chrome 14000 készülékét a méhészet talán legismertebb, és legkártékonyabb élősködője, a viaszmoly ellen.
Ezt a korábbi cikket ITT találod.


Hozzá hasonlóan azóta több méhész is sikeresen veszi fel a harcot a kártevőkkel ózongenerátor segítségével. Ezen eredmények hatására az idei évben (2021) az OMME (Országos Magyar Méhészeti Egyesület) is felvette a támogatott eszközök listájára az ózongenerátorokat. Ennek hírére csapatunk felkészült a támogatás részleteiből és kiállítóként részt vettünk az augusztus 7-én, Jászberényben megrendezett XXXIII. Nemzetközi Méhésztalálkozó és Mézvásár rendezvényen, ahol számos érdeklődővel találkoztunk. Láttuk, hogy kiemelt érdeklődés övezi a kérdést, miszerint valóban hatásos-e az ózon a viaszmolyok ellen, ezért beszámoltunk a standunkhoz látogatóknak az eddigi tapasztalatainkról. Annak érdekében, hogy azok a méhészek, akik esetleg nem voltak a rendezvényen, szintén találkozhassanak a támogatás lehetőségével, elindítottunk egy Facebook kampányt is.

Így jutott el a hír Dömötörfi József méhészhez is, aki a Dömötörfi Család Méhészet tulajdonosa. Kíváncsisága és a kártevők elleni bosszúsága miatt úgy döntött, hogy vásárol egy ózongenerátor készüléket és több napon át tartó, átfogó kísérletet fog készíteni arról, hogy valóban hatásos-e az ózongáz ereje a méhészetben jelen lévő kártevők ellen.  

Tapasztalatait több napon át posztolta az OZONEGENERATOR Facebook kampánya alatt, hozzászólásokban. Mi most ezeket csokorba szedtük, hogy egyben el tudd olvasni. Hogy miként alkalmazta az eszközt és milyen eredményekkel zárult a kutatás, mutatjuk:

2021.08.07.

“Rendeltünk egy 10000 mg/h teljesítményű készüléket. 42 köbméteres teljesen zárt helyiségben fogom kipróbálni. Kb. 1200 viaszos épített keretet fogok hézagosan tárolni állványon a helyiségben.”

2021.08.20.

“Megkezdtük 1300 pergetett méhész keret ózongenerátoros kezelését. A keretek kezelése egy 6 méter hosszú 4 méter széles 2 méter magas zárt helyiségben történnek. A keretek állványra vannak függesztve a helyiségben. A keret között, igaz külön, de elhelyeztünk virágporos kereteket is. Szeretnénk kideríteni tényleg hatásos-e az ózongenerátoros kezelés viaszmolyok ellen is, vagy egy nagy humbuk az egész. Mai napon először 60 percet ment a generátor, ami 10000 mg/h teljesítményű a gyártó szerint. Nem tudjuk ez milyen eredményt hozott a viaszmoly tekintetében, de egy biztos, hogy a helyiségben rekedt 10 darab méhecske repkedett tovább az ablaküvegen. Ugyanígy tettek a sárga csíkos darazsak is. A gépet újra elindítottuk 80 perces időtartamra. A 80 percet követően szénszűrős panoráma gázálarccal megnéztem a helyiséget. 1 darab méhecske kivételével az összes a földön vagy elpusztult, vagy éppen hanyatt fekve vergődött. A darazsak közül 4 darab repkedett a többi elpusztult. Elvileg ha a darázs elpusztul meg a méhecske is, akkor valószínű a moly sem éli túl. Folytatjuk tovább a kísérletezést.”

2021.08.21.

“Mai napon ismét 120 percig kezeltük a helyiséget (2. kezelés). Minden rovar a földön elpusztult, darazsak és a beszökött pár méhecske is, pár darab molyt is találtam elhullva. Mivel a helyiséget soha nem szellőztetjük ki a kezelés után, a kezelést követő napon sem lehet bemenni a helyiségbe annyira zárt légterű. Csak szénszűrős panoráma gázmaszkban lehet bemenni.”

2021.08.24.

“Ismét 120 perces kezelésnek (3. kezelés) vetettük alá az 1300 méhész keretet, amiből a méz már ki lett pergetve. Elpusztult darazsak és egy elpusztult egér várt odabent, amit már vagy 1 éve nem tudunk semmilyen méreggel kiirtani. Erős cementes malterral beragasztottuk a lyukat amiben belopódzik a helyiségbe, kirágta. Volt itt RATATA méregtől kezdve csapdázás minden, le sem tojta az egér. Téli időszakban 30-50 kereteket rágott szét az álványon, igaz kiszedte a keretből a molylepke bábját. Most örömteljes búcsút vettünk tőle is végre. Reméljük a molyok is így járnak.”

2021.08.25.

“Ismét 120 perces kezelésnek (4.kezelés) vetettük alá a lépek tárolására is használt, pergető helyiséget. A kezelés előtt a kiolvasztásra szánt a helységben, fiókokban tárolt, 20 fióknyi (kb. 200 db.) keretből 10 fióknyit átvittünk vizsgálatra és kivágásra a viasz olvasztó műhelybe. Ezek a keretek sötétek és jó pár virágport is tartalmaztak. A 10 fióknyi (kb 100 db.) keretben egy darab moly általi kártételre gyanús keretet sem találtunk. A kezelt helyiségben még ott hagytunk csalinak 10 fióknyi kiolvasztásra váró keretet fiókban. Egy másik helyiségben, amit nem keztelttünk ózongenerátorral, szintén tárolunk 20 fióknyi keretet, amiből 10 fióknyit szintén bevittünk vizsgálatra és kiolvasztásra a viasz olvasztó helyiségbe. Ezekben a nem kezelt keretekben kezdetleges, kb. 30 keretben már jelentkezett a moly kártétele, már húzták a "pókhálót" maguk után a hernyó alakzatú molyok. Volt olyan keret, amiben már 3-5 moly volt található. Úgy néz ki hatásos lesz az ózongenerátoros kezelés. Viszont ezt majd egy hét után merném kijelenteni, addigra ki fog derülni, kell- e esetleg más kezelést is beiktatni. Hozzáteszem, hogy a helység, amiben kezelem a kereteket annyira zárt, hogy még a kezelést követő napon is csak szénszűrős gázálarcban lehet bemenni. Viszont az ózon jellegzetes szaga 4 órás szellőztetéssel eltüntethető. Én eddig nem szellőztettem, hiszen az a lényeg, hogy a kezelést követő órákban is megvédje a kereteket az ajtó alatt lévő fél centis nyíláson esetleg beszökő molyoktól is.”

2021.08.30.

“Mai napon úgy gondolom le is zárom az ózongenerátoros kezelés eredményességének vizsgálatát. Én a kísérletet befejezettnek tekintem a magam részéről és örömmel töltött el, hogy nem kell napi szinten kéneznem a kereteket. Én személy szerint tudom ajánlani méhészetekben történő moly irtással kapcsolatos alkalmazását, azzal, hogy nekünk méhészeknek nem elég az a készülék amivel mások a gyerekeik szobáját fertőtlenítik, mi nem általános fertőtlenítést igénylünk. Mi méhészek, minden rovart ki akarunk írtani a lép tároló helyiségben. Én egy 48 köbméteres zárt helyiségben alkalmaztam egy 10000 mg/h teljesítményű 100 wattos készüléket. Az eredmény magáért beszél, a helyiségbe 3 hét elteltével sem találtam még a sötét virágport is tartalmazó keretekben sem viaszmolyt. A kezeléseket naponta 100-120 percig tartottam a helyiségben 1300 keret részére. Bátran kijelenthetem, hogy megfelelően zárt helyiségben, megfelelő erősségű, minél nagyobb ózonkoncentráció előállítására képes gép alkalmazása, nagyon eredményes a viaszmoly ellen.

 

Miután csapatunk (OZONEGENERATOR) napról-napra követte Dömötörfi úr hozzászólásait, megkerestük Őt és felkértük, hogy tesztelje az OZONEGENERATOR Chrome 28000 készüléket is. Tapasztalatait megosztotta Facebook oldalán és a mi bejegyzésünk alatt.

    

2021.09.07.

"Köszönjük szépen a felkérést, hogy tesztelhetjük a méhészetünkben az önök által tesztelésre részünkre átadott Chrome 28000 típusú ózongenerátort viaszmoly ellen. A tesztelést a mai napon megkezdtük úgy, hogy a 6mX4m-es helységbe egy másik kezeletlen helységből 3 fióknyi molyokat hernyó alakzatban tartalmazó méhész kereteteket (kb.30db keret) helyeztünk el a képen látható módon . Ezenkívül az állványokon kb.1300 méhész keret van elhelyezve. A helységbe legalább 100 padlás darázs és kb 20 méhecske is be lett engedve szándékosan. Ahogy ígértem a tesztelés eredményét pártatlanul fogom itt közölni."

A fotó itt megtekinthető : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=317823246803161&set=p.317823246803161&type=3

2021.09.08.

"Chrome 28000 típusú ózongenerátor 1 napos tesztelésének eredménye méhészetünkben:
2021.09.07.-én tesztelésre átvett Chrome 28000 típusút ózongenerátor első kezelésének eredménye és körülményei.
A 6mX4m-es helységbe a Laser Technologies Kft. (6725 Szeged, Textilgyári út 3.) kettő képviselője egy széken elhelyezte és maximális teljesítményen maximális időintervallumon elindította a generátort, közben kioktattak a gép használatával kapcsolatosan.
A géppel szemben a földön oldalára fordított 3 fióknyi kb. 30 már a molyok által belakott kereteket helyeztem el és elhagytuk a helységet. A cég képviselői eltávoztak Szegedre.
A beindítást követő kb. 30 perc után gázálarcban bementem és megvizsgáltam a berakott élő molyokat . Amit láttam az már előre vetítette számomra, hogy feltételezhetően jó eredménnyel fog zárulni a gép első tesztje. A bent rekedt kb. 100 padlás darázs egy része már a szaladgált a földön repképtelenek voltak. A hernyó alakzatú molyok nagy része már kinyúlt a keretek sejtjeiben és mozdulatlanok voltak akkor is ha megpiszkáltam őket.
A gép időzítéses lejárta után ismét megvizsgáltam a molyok állapotát. A molyok közül pár darab kimászott a keretekből és a földön feküdt elpusztulva. Ugyanez történt a keretekben maradt molyokkal is. Tehát az már biztos, hogy ez a háromszor nagyobb teljesítményű gép, hatásosabban alkalmazható a méhészetemben, mert rövidebb idő alatt képes megölni a molyokat.
Folytatjuk tovább a kísérletet, mint a molyok, mint a keretek esetleges penészesedése tekintetében, illetve abban a tekintetben is, hogy mi történik a kezelés hatására a keretekben levő virágporral, illetve esetlegesen fedetlen mézzel is.
Ma reggel már sem a keretekben sem annak környékén a földön nem találtam élő molyt. Első benyomásom a gépről: A gép külső nézetre megjelenésre szebben, jobban kidolgozott, nagyobb tudással(digitális) felvértezett gép, mint amit korábban (10000 mg/h) vásároltam ami manuálisan állítható. A Chrome 28000 típusú gép négy darab lapkát tartalmaz és szerintem elég nagy előny lehet az alkalmazása tekintetében egy méhészetben, hogy helységre méretezve alkalmazható. Ugyanis a gépen a lapkák működése egyesével indítható ill. kikapcsolható. Tehát ha valakinek kisebb a helysége amiben tárolja a méhész kereteit, nem kell neki a gépet maximumon járatni az esetleges maximális cél eredményének érdekében. Előnyös lehet a használata abban az esetben is ha esetleg több méhész dobja össze az árát a készüléknek és közösen, de különböző méretű helységekben akarják használni. Hiszen akár 1 vagy kettő esetleg 3 és maximum teljesítményen akár négy lapka is működtethető a gépben a digitális vezérlésnek köszönhetően. Természetesen a gépet időzíteni is lehet. Ezt a gépet tehát különböző méretű helységek esetén is eredményesen energia takarékosan lehet használni , a nagyobb helységekkel hamarabb megtud birkózni a viaszmollyal is a nagyobb teljesítménynek köszönhetően."
    
    
   

A kampány Facebook oldalunkon már nem, aktív, de pdf formátumban elérhetővé tettük továbbra is:

Kattints a képre, ha szeretnéd elolvasni a bejegyzés alatti hozzászólásokat.


   
   

   

2021.09.02.

Cikket írta: OZONEGENERATOR

Frissítve: 2021.09.08.

 

    

Méhész vásárlóink és tapasztalataik alapján ezeket a készülékeket ajánljuk méhészetek számára:

Rendezés:
Nézet:

Kérdésed van? Keress minket bizalommal, vagy töltsd ki az űrlapot és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot:

 


 

 

Hívj minket bizalommal, segítünk Neked!

NYITVA tartunk hétfőtől péntekig 8:00-17:00
 

 

 

A teljes OZONEGENERATOR terméklista megtekintése >>