Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelvünk értelmében. Bővebben a vásárlási és használati feltételeinkben olvashatsz róla. Engedélyezem
Menü

Veszélyes-e az ózongenerátor?


ózongenerátor veszélye 


 

A címben feltett kérdésre a válasz igen, ha nem kellő körültekintéssel használjuk, és nem figyelünk rá, hogy milyen készüléket vásárolunk.
 
Ózongenerátorok sok-sok éve léteznek, nem egy új keletű készülékről van szó, de sokáig csak ipari felhasználása volt, illetve a nagy takarító cégek használták tisztításra. A pandémia következtében került be igazán a köztudatba ez a különleges eszköz, és hirtelen mindenki akart magának egyet, hogy távoltartsa otthonától a kórokozókat. Sajnos a megnövekedett piaci kereslet, a kínálat felhígulását hozta magával. Akik felismerték a lehetőséget, azok mind ózongenerátorok importálásával/gyártásával/értékesítésével kezdtek foglalkozni. És hogy ez miért probléma? Mert rengeteg olyan silány minőségű készülék került a piacra, amely jó esetben csak nem felel meg az ígért teljesítménynek, rosszabb esetben nem lett ellátva megfelelő érintésvédelemmel, vagy nem szereltek bele megfelelő biztosítékot, esetleg hanyagul lettek összeszerelve, ezzel veszélyeztetve a vásárlót.
 
 

Nézzük át az ózongenerátor felépítését és működését a problémakör közérthetőségéért! Az készülék nem tartalmaz bonyolult komponenseket. A belsejében találunk egy időzítőt, egy transzformátort, egy ózonlapot és egy ventilátort. Mindössze ezek együttes működése szükséges az ózon előállításához.
 
  
 

1.       Az időzítőn beállítjuk a kezelési időt, majd a gép automatikusan elindul

2.       A transzformátor a beérkező elektromosságot felkonvertálja magasabb áramerősségre, és feszültségre, mert ez szükséges az ózonképződéshez.

3.       Az így létrejött töltést egyenesen az ózonlapba vezetjük, mely egy kerámia alapú lap, fémmel átszőve.

4.       Az ózonlapon koronakisülések jönnek létre. Ezzel utánozzuk a villámlást, amely természetes ózonképző.

5.       A ventilátor azért felelős, hogy a létrejött ózongázt kivezesse a gépből, és a helyére bevezesse az újabb adag levegőt, amelyet ózonná alakíthat.
 
 

Ez az egyszerű körfolyamat ismétlődik egészen addig, ameddig a kezelés tart. Most nézzük meg, hogy hol csúszhat hiba a számításba, mitől másabb egy magasabb kategóriás, minőségibb gép, mint a piacon fellelhető silányabb variánsok.
 
 

  • Ha nem elég erős a transzformátor, akkor könnyen elképzelhető, hogy nem keletkezik kellő mennyiségű ózon.
     
  • Nem rendelkezik az ózonlap hűtőbordával. Ez azért probléma, mert rengeteg hő generálásával jár a folyamat, amelyet, ha nem vezetünk el, akkor egyrészről az ózon azonnal lebomlik, még mielőtt kijutna a gépből. Másfelől pedig hosszú távon magát a készüléket is tönkre teheti.
     
  • Abban az esetben, ha nem elég erős a ventilátor, ugyan keletkezik ózon, viszont bent ragad a gépben, és csak nagyon kevés jut ki a kezelt területre.
     
  • Ha a készülék rendelkezik HOLD funkcióval, akkor azt ne használjuk, mert csak a tényleg ipari használatra tervezett gépek bírják a folyamatos működést. Nem véletlenül van limitálva az össze készüléken a használati idő.

 
 
 

Ezen felül nagyon sok esetben rossz az összeszerelés minősége, vagy a felhasznált alkotó elemek. Így könnyen lehet a készülék baleset-, vagy tűzveszélyes, esetleg teljesen hatástalan. Vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk, és nézzünk szét a piacon. Nézzük meg, hogy mi a helyzet a termék garanciáztatásával, milyenek a vásárlói véleményeket, esetleg hívjuk fel a termék forgalmazójának ügyfélszolgálatát, hogy több információhoz jussunk a termékről, illetve, hogy ellenőrizzük: tudjak-e mit árulnak?!
 

A cikk elején említettem, hogy nem elég, ha jó minőségű ózongenerátort vásároljunk, figyeljünk arra is, hogy hogyan használjuk azt. A lakossági felhasználásra készült készülékekhez nem kell gázmesteri vizsga, de van egy pár szabály, amit mindenképpen be kell tartanunk.
 

1.       A forgalmazó által mellékelt területkezelési táblázat alapján használjuk a készüléket!

2.       Figyeljünk rá, hogy véletlenül se lélegezzük be a gázt, mert irritáló, és kellemetlen akut tüneteket képes okozni.

3.       Semmilyen élőlény ne tartózkodjon ózonizált helységben.

4.       A kezelt területen ne legyenek növények, mert könnyen elpusztíthatja őket.

5.       Bizonyos anyagok érzékenyek lehetnek a gázra. Ilyenek a gumi, acél, nylon, olajfestmény, gumiabroncs, bőr, illetve nemesfémek. Ezeket távolítsuk el, vagy fedjük be ameddig a kezelés tart.

6.       Fontos, hogy ha lejárt a készülék időzítője ne menjünk be azonnal a helységbe. Várjunk legalább fél órát, de inkább 45 percet, és utána alaposan szellőztessünk ki.
 
 

Ha az fenti szabályok alapján használjuk a készüléket, illetve a korábban megismertek alapján vásárolunk magunknak egyet, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elérjük a kívánt hatást. Mindezt úgy, hogy nem tesszük ki magunkat, családunkat és otthonunkat semmilyen fölösleges veszélynek!
 
 
Cikket írta: C.R.
megjelent: ozonegenerator.hu
2021.05.18.
 
 
 

Rendezés:
Nézet: