Barion Pixel
Kategóriák

Miért fontos és mire jó a légtisztító otthonodban?

Nem csak a padló és különböző felületek, hanem a levegő tisztasága is rendkívül fontos. Kiemelt figyelmet érdemes szentelni rá, hiszen egészségünk múlhat rajta. A következő cikk részletesen kifejti, hogy otthonunk levegője milyen veszélyeket rejthet és milyen megoldásokkal segíthetsz kiküszöbölni vagy éppen megoldani a problémát. 


Életveszélyes lehet a szobalevegő

Forrás: index.hu Králl Bernarda 2023.02.12. 07:13
 

A Nature-ben megjelent friss tanulmány a beltéri levegőszennyezés típusaira és veszélyeire hívja fel a figyelmet. A zárt tér levegője nemcsak a vírusok elszaporodásának kedvez, ahogy azt láttuk a koronavírus-járvány alatt, hanem számos súlyos betegség kiváltója is lehet.
 

Beltéri levegő
 

A kültéri levegőszennyezésről már régóta köztudott, hogy rengeteg betegséget okozhat az asztmától a tüdőrákig, de a felismerés hatékony szabályozáshoz vezetett, és az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a károsanyag-kibocsátás a világ nagy részén. A beltéri levegőszennyezésről ezzel szemben lényegesen kevesebb szó esik, pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 2020-ban 3,2 millió halálesetért felelt, ami nem sokban marad el a szennyezett kültéri levegő 3,5 millió áldozatától – írja a Nature.

Életünk nagy részét zárt terekben töltjük, mégsem figyelünk oda eléggé, milyen ennek a közösen vagy egyedül belélegzett levegőnek a minősége, pedig a koronavírus-járvány is megmutatta, komoly veszélyeket rejt a beltér.
 

A bent veszélyei
 

Zárt térben koncentráltan vannak jelen a kinti szennyezett levegő részecskéi és a légúti kórokozók, de a benti levegő minőségét rontják a fa- és széntüzelésű kályhák részecskéi, a gázkazánok nitrogén-oxidjai is.
 

A FŰTÉSNÉL SZÉN-MONOXID, AZ ÉPÍTŐANYAGOKBÓL ÉS RAGASZTÓKBÓL FORMALDEHID, AZ ÉPÜLETEKBŐL RADON SZABADULHAT FEL.
 

De nemcsak az épületek, hanem a lakberendezési tárgyak is rejtenek veszélyeket: a szövetek és a bútorok is veszélyes vegyi anyagokat bocsátanak ki, a festékek rákkeltő vegyületeket tartalmazhatnak. A régi, rosszul szellőző, nedves épületek fő veszélyforrásai a penészgombák, amelyek halálos betegségeket is okozhatnak. 
 

Egy szennyező anyag beltéri koncentrációja öt tényezőtől függ:

 • forrásának méretétől,
 • a kültéri szennyező anyagok koncentrációjától,
 • a légáramlástól,
 • a kültéri és beltéri levegőcsere mértékétől
 • a tér méretétől.


De szinte ahány épület, annyi féle lehet a levegő minősége is az építési anyagoktól, szellőzéstől, használatától, éghajlattól, energiaforrásoktól, életmódtól függően.

 

Angliai felmérések szerint a nedves otthonok aránya örvendetes módon lecsökkent a központi fűtés szélesebb körű használatának köszönhetően, viszont sajnos megnőtt a kozmetikumok és testápolási termékek illékony szerves vegyületeinek kibocsátása beltérben. A fürdőszoba szellőztetése tehát kardinális kérdés lehet, nemcsak a potenciális penész lerakódása, hanem a vegyi anyagok keringése miatt is.
 

Javíthatjuk, de hogyan?
 

Néhány egyszerű praktikával könnyen segíthetünk a beltéri levegő minőségén: a szellőztetések csodát tehetnek, ahogy a gáztűzhely elektromosra való cserélése is. A légszűrők, légtisztítók csökkentik a beltéri káros részecskék mennyiségét.
 

HA MEGTEHETJÜK, CSERÉLJÜK A SZIGETELÉST IS, ezzel csökkentjük a költségeket, és hatékonyabban távol tarthatjuk a kintről beáramló szennyező anyagokat. 
 

A tudományos álláspont szerint globálisan kellene küzdeni a beltéri levegő rossz minősége ellen, de a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva, mert más problémával szembesül egy nigériai lakás lakója, egy párizsi pár a szuterénben, vagy egy Andrássy úti lakos. Ami közös, hogy mindenhol figyelni kell a beltéri levegőre is, mert számos egészségügyi kockázatot okozhat a rendszeresen beszívott mérgező benti levegő. 


(Borítókép: Jair F. Coll / Bloomberg / Getty Images Hungary) 
Cikk forrása: https://index.hu/tudomany
/2023/02/12/belter-levego-szennyezes-rak-asztma-
koronavirus/?token=57ae840a6de289dbdb7e062c5a640703Ajánljuk Számodra


Az AIR2FRESH Antiviral légtisztítók már 7 védelmi elemmel is segíthetnek neked a tiszta levegő megteremtésében. A készülékekben található PM 2.5 intelligens szenzor folyamatosan monitorozza a szoba levegőjét, és ha több káros anyagot észlel, a készülék automatikusan magasabb fordulatszámra kapcsol, hogy minél hamarabb tiszta levegőt teremtsen. A rendkívüli hatékonyságot a többlépcsős szűrési eljárás és top funkciók sokasága biztosítja. 

légtisztító szűrési eljárás
 

 


 

 1. Előszűrő: Az előszűrő felelős az 5 mikronnál nagyobb (5 mikron= 0,005000000 mm) részecskék, szennyeződések eltávolítására. 
   
 2. Hideg katalitikus szűrő: Nagyon kevés légtisztítót szerelnek fel vele, pedig mindenképp hasznos, ha ez a szűrő is megtalálható a készülékben. Katalizálja (megköti) a rajta áthaladó levegőben lévő ammónia, benzol, illékony szerves vegyületek, hidrogén, kén és egyéb, az oxigénnel reakcióba lépő káros gázokat, majd vízre és széndioxidra bontja le azokat.
   
 3. Méhsejtes aktív szén szűrő: lényegében a vonzás és megkötés elvén működik, így a szálló szennyező részecskéket magukhoz vonzzák, és felületükön megkötik. Ezek a szennyező részecskék az illékony szerves vegyületek (VOC), a levegőben található vegyi anyagok, illetve a kellemetlen szagokért felelős molekulák

 4. HEPA H13 szűrő: A HEPA szűrőt eredetileg a NASA fejlesztette ki, de immáron bárki számára elérhető. A HEPA H13 szűrő képes kiszűrni a levegőben található részecskék 99,97%-át, egészen 0.3 mikron méretig (0.3 mikron= 0.0003000000 mm).
   
 5. Ezüst- és rézionos Antiviral eljárás: A legfrissebb kutatások bebizonyították, hogy a réz- és ezüstionok baktérium- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkeznek. Képesek életképtelenné tenni a SARS, a H7N9 (madárinfluenza, koronavírus), a H1N1 (légúti influenza vírus) és egyéb vírusokat.
   
 6. UV-C fény: Az UV-C az egyik legerősebb sterilizáló, fertőtlenítő, baktériumölő fény. Hatékony megoldás a gombák, baktériumok, vírusok ellen, ugyanis legnagyobb előnye, hogy nem tudnak a mikroorganizmusok ellenállóvá válni a kezelés ellen.
   
 7. Ionizáció:  A negatív ionok olyan részecskék, amelyek elektron felvételével jönnek létre. Magukhoz vonzzák a levegőben található szennyeződéseket, így hozzájárulhat ahhoz, hogy a levegőben keringő por, pollen, egyéb apró részecskék száma csökkenjen. Ezzel a funkcióval tovább fokozható a friss, tiszta levegő érzetet.
   


 

Hogy mit is jelent a gyakorlatban ez a hatékonyság?
 

Vessük össze a levegőben keringő veszélyt jelentő elemek tulajdonságával:
 

 

Sokan nem tudják, de a megfelelő páratartalom is elengedhetetlen része a higiénikus levegőnek. Ha lakásodban nem megfelelő a páratartalom, ezzel a készülékkel fenntarthatod a lakásban az ideális páratartalmat, ezzel csökkentve a köhögést, orrszárazságot, illetve magasabb páratartalom mellett kevésbé vagy kitéve a kórokozóknak is.

 


A gép hatalmas segítség, sohasem hittük volna, ha nem tapasztaljuk. Használatával hamar helyreálltak kisfiam légzési gondjai és a sebgyógyulásában is segített. De mindenki más is tapasztalja, hogy teljesen más bent a lakásban a levegő. Tehát mindeninek csak ajánlani tudjuk, akinek beteg családtagja van, mert valóban nagy segítség a gyógyulásban.

  

Szabadulj meg a levegőben terjengő, nem kívánatos káros anyagoktól, kórokozóktól, allergénektől!

Lélegezz tiszta levegőt!

virus
baktéérium
pollen
szagok
állatszőr
füst

 

 

Rendezés:

 
Kérdésed van? 


Hívd bizalommal ügyfélszolgálatunkat munkanapokon, hétfőtől péntekig 8:00 -16:00 a 06 62 202 303 és segítünk Neked!