Barion Pixel
Kategóriák

Milyen légtisztítót vegyek? Segítünk a döntésben!

Tudtad, hogy kutatások igazolták, hogy a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb lehet, mint a kinti levegő? (forrás: velux.hu) Mivel időnk legnagyobb részét zárt térben töltjük, otthon vagy munkahelyünkön, ezért fontos, hogy higiénikus környezetet és levegőt teremtsünk ezekben a helyiségekben. Ha tiszta a levegő, akkor jobb lehet a közérzet, csökkenhet a pulzusszám – ezáltal jobban el lehet lazulni, csökkenhet a köhögés, enyhíti az asztma, illetve az allergia tüneteit, kisebb eséllyel alakulnak ki légzőszervi megbetegedések. Ha már ezt a cikket olvasod, akkor számodra is fontos a tiszta levegő és tudod, hogy egy légtisztító készülék sokat tud segíteni a levegő minőségének javításában. DE VIGYÁZZ, mert nem mindegy milyen légtisztítót vásárolsz! A légtisztítók piacán egymást érik a jobbnál, jobbnak tűnő ajánlatok. Plazma technológia, NASA fejlesztés, fotokatalitikus szűrő, ionizáció, PM 2.5, PM 1.0, UV-C, True HEPA és a többi. Véget nem érő a hangzatos funkciók listája, a technológiai újítások tárháza. Ember legyen a talpán, aki képes tájékozódni a rengeteg információ között. „Milyen légtisztítót vegyek” cikkünkben segítünk neked, hogy jobban megismerd ezeket a termékeket és tudj dönteni. Ha ezt a cikket elolvasod nem fogsz többé bedőlni a fals információknak! 

 

Mi is száll a levegőben, ami veszélyforrást jelenthet?

 

A legfőbb ok amiért légtisztítót vásárolnál az az, hogy megszabadulj a levegőben keringő nem kívánatos kórokozóktól, mint az egyes allergének (por, pollen), baktériumok, vírusok, szagok, állatszőr, füst és gázmolekulák. Egy jó légtisztító képes ezeket megszűrni, legyen szó akár egészen parányi részecskékről. Nézzük, hogyan védekezhetünk ezen kártevők ellen egy légtisztítóval, azaz milyen elemekből áll egy légtisztító, ami ezeket a kórokozókat megszűri?

Mielőtt rátérnénk a szűrők funkcionalitásaira lássunk egy kis videót, ami röviden, mindössze 2 és fél percben átfogó képet ad egy prémium kategóriás légtisztító felépítéséről és arról, hogy melyik szűrő mire is való. Ha pedig még részletesebben szeretnél tájékozódni olvasd el cikkünket!

 


Figyelem: A cikk olvasási ideje kb. 10-15 percet vesz igénybe, mert célunk az, hogy tényleg „szakértő” lehess a témában! Készen állsz?

 

Szűrők, amivel minden légtisztítónak rendelkeznie kell

 

1. Előszűrő

Az előszűrő felelős az 5 mikronnál nagyobb (5 mikron= 0,005000000 mm) részecskék, szennyeződések eltávolítására, mint a haj, szőr, állatszőr, nagyobb porszemek. Nem minden légtisztítót szerelnek fel vele, pedig rendkívül hasznos, mivel előszűri a levegőt, csökkentve a rendszer terhelését, főként a HEPA szűrőét, meghosszabbítva annak élettartamát. Könnyedén tisztítható otthon, általában porszívózással vagy vízzel is lemoshatjuk heti-kétheti rendszerességgel. Az előszűrőknek két típusa van: műanyag szűrő (általában fehér, szúnyoghálóra hasonlító szűrőréteg) és az alumínium szűrő. 


2. Aktív szén szűrő

Az aktív szénszűrő lényegében a vonzás és megkötés elvén működik, így a szálló szennyező részecskéket magukhoz vonzzák, és felületükön megkötik. Ezek a szennyező részecskék az illékony szerves vegyületek (VOC), a levegőben található vegyi anyagok, illetve a kellemetlen szagokért felelős molekulák. Mi is az az illékony szerves vegyület és hogyan kerülnek be a lakásunkba? Lehet meglepődsz most, mert erre nem is gondolnál, de a levegőben előforduló káros szénhidrogén-származékok (pl.: Xylen, Methyl Benzene, Ethyl Benzene, Formaldehyde), nem más, mint a festékből, lakkból, viaszból stb. párolgó káros anyagok, melyek akár 5 évig is szennyezhetik egy szoba levegőjét! (forrás: azurbagoly.hu) Azt hinnéd, hogy a frissen festett szoba higiénikus, de ha nem VOC-mentes színezékeket használtál, bizony sok káros anyag kering a szoba levegőjében évről évre, anélkül, hogy tudnál róla, az egyéb káros gázokról és szagmolekulákról nem is beszélve. Ezért is fontos eleme egy légtisztítónak az aktív szén szűrő. Használattól függően évente érdemes cserélni, de a gyártó általában pontosan meghatározza ezt az időintervallumot.3. HEPA szűrő

A HEPA szűrőkről már mindenki hallott, és ez nem véletlen. Eredetileg a NASA fejlesztette ki, hogy az űrhajókban megfelelő levegőhöz jussanak az asztronauták. Ma már szerencsére nem kell űrhajósnak lenni ahhoz, hogy hozzájussunk ehhez a technológiához. Ha az ember körültekintően választ, – és eredeti HEPA szűrőt vásárol, nem csak egy ügyes kópiát – akkor képes kiszűrni a levegőben található részecskék 99,97%-át, egészen 0,3 mikron méretig (0,3 mikron= 0.0003000000 mm). A rendkívül nagy szűrési képességnek köszönhetően, alig akad olyan kórokozó, allergén, gomba vagy por szemcse, ami áthatolhatna ezen a sűrű szöveten. Íme egy kis ismertető ezekről a kórokozókról:

 

A HEPA szűrőt is cserélni kell az előírások szerint, általában a szén szűrővel együttesen. Sőt a jobb légtisztítók már képesek vizsgálni a szűrők állapotát és jelezni, ha elérkezett a csere ideje.

 

​Egy alap légtisztító készülék legtöbb esetben ezzel a 3 szűrővel van felszerelve, de manapság korántsem áll meg itt a technológia – sokkal hatékonyabb szűrőrendszereket tartalmazó légtisztítókhoz juthatsz hozzá, elérhető áron. Ha netán allergiás, asztmás vagy más légzőszervi megbetegedéssel is küzdesz vagy kiemelten fontos számodra a tiszta levegő, mutatjuk milyen levegőszűrési megoldásokat alkalmaznak jobb légtisztítókban.

 

4. ANTIVIRAL technológia, réz- és ezüstionos védelmi elem

A fent bemutatott részecskék közül fontos külön figyelmet fordítani a vírusokra, hiszen jelentős részük kisebb, mint 0.3 mikron (0.3 mikron = 0.0003 milliméter). Ezek a parányi kórokozók a HEPA szűrőn nehezen akadnának fent. A modern csúcstechnológiának és korunk elvárásaira válaszolva, az AIR2FRESH készülékek gyártója létrehozta az egyedülálló, ANTIVIRAL védelmi elemmel kiegészített szűrési eljárást. Az ANTIVIRAL hatás a különleges réz- és ezüstionos technológiának köszönhető, amely a 0.3 mikronnál kisebb vírus- és baktérium molekulákkal is képes felvenni a harcot.

Na, de mire is képes ez a réz- és ezüstionos technológia? 

Antivirális hatás: A legfrissebb kutatások bebizonyították, hogy a réz- és ezüstionok baktérium- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkeznek. Képesek életképtelenné tenni a SARS, a H7N9 (madárinfluenza, koronavírus), a H1N1 (légúti influenza vírus) és egyéb vírusokat.

Mikroorganizmusok felépítésének elpusztítása: Súlyosan károsítják a mikroorganizmusok sejt membránját, amely felszakadhat és citoplazmatikus (sejtfolyadék, amelyben megtalálhatók a sejtszervecskék) szivárgás következhet be, amelynek során a mikroorganizmus elpusztul.  

 

Ugye már számodra is egyértelmű, hogy miért olyan fontos alaposan szétnézni a légtisztítók között, mielőtt beruháznál egyre? Mindig tartsd szem előtt, hogy mikor légtisztítót vásárolsz, akkor nem csak egy gépet veszel otthonra, hanem egy olyan terápiás eszközt, amely nap, mint nap segít Neked az egészséged megőrzésében, azáltal, hogy gondoskodik a levegő tisztaságáról, amit egész nap belélegzel!
 

És ez még mindig nem minden, amit egy légtisztító tudhat!

 

Még erőteljesebb hatással a tiszta levegőért!

5. Hideg katalitikus szűrő

Nagyon kevés légtisztítót szerelnek fel vele, pedig mindenképp hasznos, ha ez a szűrő is megtalálható a készülékben. Katalizálja (megköti) a rajta áthaladó levegőben lévő ammónia, benzol, illékony szerves vegyületek, hidrogén, kén és egyéb, az oxigénnel reakcióba lépő káros gázokat, majd vízre és széndioxidra bontja le azokat. A különbség az aktív szén szűrő és e között az, hogy a hideg katalitikus szűrő oxidációs folyamat segítségével pusztítja el a szennyező anyagokat, normál szobahőmérsékletű környezetben, szén-dioxidra és vízmolekulákra bontva azokat. A szén szűrő pedig a vonzás és megkötés elvén működik, így a szálló szennyező részecskéket magukhoz vonzzák, és felületükön megkötik, de nem bontják azt le. Tehát ezzel a szűrővel egy légtisztító képes meg is szüntetni ezen káros anyagokat, míg a szénszűrő „csak elraktározza” azokat. Cseréje szintén egyszerre történik a többi kötelezően cserélendő szűrőbetéttel.

 

6. UV-C fény

Az ibolyántúli, ultraibolya vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, de a röntgensugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú; a 180–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás. A szó eredete, hogy a legkisebb hullámhosszúságú, de még látható fény színe az ibolya (latinul: viola).  UV-C fény: az úgynevezett kis hullámhosszú vagy germicid sugárzás, ami 200 és 280 nm közti tartományban található.

Az UV-C az egyik legerősebb sterilizáló, fertőtlenítő, baktériumölő fény.
A nagy energiájú UV-C sugárzás fotokémiai reakciót vált ki. A speciális 253,7 nm-es hullámhosszt elnyeli a sejt-nukleinsav és a sugárzás dózisától függően baktériumok, vírusok, más mikroorganizmusok, gombák, penészgombák célzott károsításához vezethet.

 

7. Ionizációs funkció

A negatív ionok olyan részecskék, amelyek elektron felvételével jönnek létre. Magukhoz vonzzák a levegőben található szennyeződéseket, így hozzájárulhat ahhoz, hogy a levegőben keringő por, pollen, egyéb részecskék apró részecskék száma csökkenjen. Ezzel a funkcióval tovább fokozhatod a friss, tiszta levegő érzetet. Rendkívül hasznos allergiával, asztmával vagy egyéb légzőszervi betegséggel szemben.

Milyen pozitív hatásai lehetnek a magas negatív ion tartalmú levegőnek? 

- serkenti az agy tevékenységét, a koncentrációs képességet és javítja a memóriát

- pozitív hatással van a légzőrendszerre 

- javítja a depressziós hangulatot

- csökkenti a vérnyomást

- felgyorsítja a sebek és égések gyógyulását

- gátolja a baktériumok szaporodását

- serkentik a vérkeringést.

(forrás:zeptermagazin.hu)

Az ionizátorral, illetve a UV-C lámpával különösebb teendő nincs. Ezek saját magukat fertőtlenítik a használat közben, így ezeket cserélni nem szükséges.
 

 

Fontos a megfelelő páratartalom is!

Az évszakok váltakozásával a beltéri levegő páratartalma is folyamatosan ingadozó. Sokan nem tudják, de a megfelelő páratartalom is elengedhetetlen része a higiénikus levegőnek

De mi is az optimális páratartalom egy lakásban?
„Az egészséges felnőtt ember számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, mind a komfortérzet, mind az egészségmegőrzés céljából. Kisgyermekek szobájában ennél magasabb is lehet a páratartalom, náluk a 60-70 százalékos az ideális” (forrás: webbeteg.hu). Ez a tartomány 20-22 fok beltéri hőmérséklet mellett értendő optimálisnak.

 

Te is biztos tapasztaltad már, hogy télen a fűtésszezon indulásával egyre szárazabb a beltéri levegő. Éppen ezért találkozhatsz már olyan légtisztítókkal is, amik párásító funkcióval is elláttak. Ha a te környezetedben is fontos a párásítás, akkor válassz olyan légtisztítót, ami ezt a problémát is megoldja. A párásítással fenntarthatod az ideális páratartalmat, ezzel csökkentve a köhögést, orrszárazságot, illetve magasabb páratartalom mellett kevésbé vagy kitéve a kórokozóknak.
Tipp: A párologtató edénybe illóolajat vagy egyéb belélegezhető levegő fertőtlenítő folyadékot is csepegtethetsz, kihasználva az olaj finom illatát és jótékony hatását.  

 

Extra légtisztító funkciók, amelyek hasznosak lehetnek Számodra

Készítettünk egy felmérést, amiben megkérdeztük törzsvásárlóinkat, hogy milyen funkciókkal lenne felszerelve álmaik légtisztítója. A válaszadók több lehetőséget is megjelölhettek. Íme az eredmény:


 

Amint látod számos olyan kényelmi funkció lehet még egy légtisztítóban (a szűrők és a párásítás mellett), amire elsőre talán nem is gondolnál. Miért lehetnek ezek fontosak?

 • Extra csendes működés – különösen éjszaka lehet ez fontos, hiszen sok allergiás tudja, hogy egy légtisztító csodákat művelhet, ha nem csak nappal, hanem akár egész este is tud működni. Azonban rendkívül zavaró tud lenni, ha egy zúgó-búgó hang mellett kell elaludni. Így, ha éjjeli üzemmódra tudjuk kapcsolni a készüléket az plusz előny lehet azoknak, akik nehezen alszanak el a legkisebb zajtól is. A prémium légtisztítókban ez a funkció már teljesen automata, ami azt jelenti, hogy a sötét szobában pár másodperc elteltével magától elhalkul, fényeit (ha van) kikapcsolja. Annyira csendesek tudnak lenni, hogy azt hihetnénk nem is működnek, de megnyugtatunk, működik és gondoskodik a pihentető alvásodról.
   
 • Intelligens szenzor - amely felismeri és jelzi a levegő szennyezettségének mértékét és így képes megmutatni a levegő aktuális minőségét az apró részecskéket is figyelembe véve. Hivatalos nevén ez nem más, mint a PM indikátor, ami egy légszennyezettségi mutató, és létezik rá egészségügyi határérték. Leggyakoribb jelölése a PM1.0 és a PM2.5. Ezek a szállópor méretét hivatottak jelezni. A 100 mikronnál kisebb szemcsék már belélegezhetőek, de ezek elakadnak az orrban vagy a szájban. A 10 mikronnál kisebbek már túljutnak a garaton a 2.5 mikronnál kisebbek pedig bejutnak a tüdőbe, és egyáltalán nem, vagy pedig nagyon nehezen ürülnek ki onnan. Tehát az a készülék, amelyben megtalálható egy PM2.5 indikátor képes megmutatni a levegő aktuális minőségét a legapróbb részecskéket is figyelembe véve. 
  Az ezzel a funkcióval felszerelt készülékek gyakran automatikus üzemmódra is képesek, hiszen folyamatosan monitorozzák a levegő minőségét és magasabb fokozatra kapcsolnak, ha nagyobb szennyezettséget észlelnek.
 • Wi-Fi vagy SMART mód – Ma már szinte mindent a telefonunkról vezérlünk - a TV-t, a porszívót, a klímát – miért ne vezérelnénk a légtisztítónkat is? A válaszadók 52%-ának fontos a telefonos vezérlés. Nem mellesleg sok egyéb információhoz juthatunk általában a telefonos vezérlő alkalmazásból, amit a készülék kijelzőjén nem láthatunk, de hasznos információ lehet számunkra.

 

Mire figyelj még a légtisztítók esetében?

Ha már nézelődtél légtisztító ügyben, szinte biztosan találkoztál már a CADR (Clean Air Delivery Rate) mutatóval. Ez nem más, mint a tiszta levegő szállítási arány, ami azt mutatja meg, hogy mennyi tiszta levegő áramlik ki a készülékből a szűrési folyamatot követően, valamint, hogy mekkora méretű területre (m2) a legideálisabb a készülék. Minél magasabb a CADR, annál hatékonyabban szűri ki egy légtisztító a szennyeződéseket egy adott helyiségméretre vonatkozóan.

Hogyan helyezd el a légtisztítót?

A légtisztító elhelyezése, működésük elvéből kifolyólag, nagyon sokat javíthat vagy ronthat a készülék hatékonyságán. Mindenképpen figyeljünk, hogy a használati utasításban leírtak szerint helyezzük el őket, azonban, ha erre nem adnak külön utasítást, íme egy kis segítség. Mivel a légtisztítók többsége ventilátorokat használ a levegő folyamatos keringetésére, ezért nagyon fontos, hogy ez biztosítva legyen, azaz ne tegyük olyan helyre, ahol az egyik oldalát elzárjuk. Az sem jó, ha rátoljuk a falra (hacsak nem oldalról szívják a levegőt), ezért lehetőleg helyezzük őket kb 1-1,5 méter távolságra a falaktól, bútoroktól.
 

Egyéb módszerek a tiszta levegőért

Ha úgy véled, hogy szennyezett a lakásod levegője, és szeretnél is tenni azért, hogy egészségesebb, tisztább környezetben élj, íme néhány kiegészítő tipp, melyeket alkalmazhatsz ennek elérése érdekében:

 • Szellőztess sűrűn!
 • Válassz légszűrős légkondicionálót
 • Kerüld a vegyi alapú tisztítószereket és térj át a természetes tisztítószerekre
 • Takaríts, portalaníts sűrűbben 
 • Ha sokat főzöl és van konyhában páraelszívó, használd!

Ezek a tippek hasznosak lehetnek és hozzájárulnak az egészségesebb otthoni levegőhöz, azonban, ha hatékony megoldást szeretnél, akkor mindenképp egy légtisztító készülék jelenti a legjobb megoldást.
 

A cikket írta: OZONEGENERATOR 
Megjelent: 2021.06.17. ozonegenerator.hu

 

Ismerd meg az AIR2FRESH Antiviral légtisztítókat és funkcióikat!


Termékcsaládunkat alapos piackutatásra alapozva és a fenti felmérést figyelembe véve alakítottunk ki…
...mert nekünk fontos, hogy olyan légtisztítód legyen, ami kielégíti az igényeidet és tiszta levegőt biztosít a nap minden percében!

Segítünk a választásban!

 

Melyik légtisztítót válasszam

Megtekintés PDF-ként

 

 

VÁLASZD KI A NEKED MEGFELELŐ LÉGTISZTÍTÓ KÉSZÜLÉKET!

Rendezés: