Barion Pixel
Kategóriák

Ózongenerátor penész ellen

Vélemény, tapasztalat

 
 

Vegyészmérnökként már évek óta keresem a megoldást a lakásunkban évente megjelenő penész problémákra. A lakás állandó 19,5 C fokra van fűtve, de rendelkezünk egy hosszú (6,5 m) keleti fallal, és szigeteletlen plafonnal. A kielégítő megoldás a külső falak szigetelése lenne, de ez társasház lévén elérhetetlen. A hűlő tél eleji időszakban a falak lehűlnek, és mikor a belső falhőmérséklet eléri a 13,6 fokot, azaz a harmatpontot a tapétán évről évre megjelennek penész foltok, annak ellenére, hogy a belső tér relatív nedvességtartama nem több, mint 67%. Nem igazán durva folt, de igencsak zavaró. Először próbálkoztunk a Szavós kezeléssel, de ez rettentően büdös, ráadásul 3 kezelés után a tapéta elvált a faltól, és újra kellett tapétázni. Aztán jött a párátlanító készülék kipróbálása, de ez rettentően zajos, energiafaló, ráadásul, ha összenyitottuk a szobákat vagy kiszellőztettünk, a nedvességértékek visszaálltak az eredeti értékre. Hosszas gondolkodás után arra gondoltunk, kipróbáljuk az ózonos kezelést. Sajnos nem találkoztunk igazán értékelhető adatokkal, ezért úgy döntöttünk, hogy tudományos alapon állunk a kérdéshez. A neten találkozhatunk kétféle tapasztalattal, miszerint a.) nagyon jó, de nincs valós kezelési leírás, vagy b.) kezeltük (valószínűleg egyszer), de nem jó ez semmire.
 

 

Megosztanám itt a mi tapasztalatainkat.
 

A szobákat külön-külön kezeltük a leiratban szereplő időtartamokat megtoldva + 10 perccel.
 

Az első kezelés után egy héttel ismét megjelentek a foltok, de már sokkal kisebb területen. Ezután a 4. héten kellett kezelni, majd utána csak a  9.-ken. A penészfoltok egyre kisebb területen támadtak, az eredményt kiválónak értékeltük. A szag néhány óra alatt eltűnt, a tapéta a helyén maradt, és egyébként a teljesen elérhetetlen területeken is (szekrény mögött) is tökéletes eredményt hozott, hiszen gáznemű anyagról beszélünk.
 

Van azonban néhány dolog, amit meg kell említenünk. Az ózon nehezebb mint a levegő, ezért jellemzően lefelé száll, ezért erősen ajánlott, hogy a plafon közelében helyezzük el az ózon generátort. Nálunk a hosszú keleti falat két lépcsőben kezeltük, a két sarokból kiindulva, 10 centiméterre a plafontól, a fertőzött falrészletre irányítva. A fürdő kisebb, ezért ott elég nálunk az északi falra irányítani,  és ugyancsak a plafon alatti magasságból kezelni a felületeket. A padló szintre berakott generátor csak akkor hatásos, ha közel 1 órás intervallumban használjuk, mert akkor feltölti a teljes teret, de akkor órákig kell szellőztetni, ami téli időszakban nem túl gazdaságos.
 

Még egy fontos tapasztalat : A jellemzően fekete penész a kezelések hatására elpusztul, a spóraszórása megszűnik, de ne felejtsük, hogy a szellőztetés során újabb spórák jutnak be a belső légtérbe, tehát 100 %-os megoldást nem tudunk elérni. De ez nem is cél. Bár rohanó világunkban egy kezelés után teljes megoldást várunk mindentől, de igenis rá kell szánnunk az időt a megoldások megtalálására !!
 

Legvégül, még egy megjegyzés: Sokszor tapasztaltuk, hogy a kezelések után látszólag a penészfoltok nem tűntek el, de alaposabban nézzük meg a kezelt területet, és ha azt tapasztaljuk, hogy a fekete folt barnára változik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sikeres volt a kezelés. Ha még mindig kételkedünk, akkor Szavózzuk le a területet, és ha nem változik semmi, akkor tudhatjuk, jól dolgozott a generátorunk. Sajnos a barna foltokat tavasszal le kell festenünk, de higgyék el, ez sokkal kényelmesebb, mint évről évre újratapétázni a falat.
 

A szoba kezelése 10000 mg/h teljesítményű ózongenerátorral történt. 
 

Attila

 

További cikk penész esetén >>
 


 
 
Kérdésed van?

 

Hívd ügyfélszolgálatunkat munkanapokon, hétfőtől péntekig 8:00 - 16:00 óra között és segítünk Neked!
 

kapcsolat     Kapcsolat


 Az ózongenerátor - biocid célra - a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól szóló 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 24/A. § értelmében az országos tisztifőorvos által kiadott engedély alapján hozható forgalomba és használható fel. A gyártó és forgalmazó semmilyen módon nem utal arra, és elzárkózik attól, hogy az általa forgalmazott ózongenerátor készülékek a fenti követelménynek megfelelnek és nem ajánlja a készülékek biocid célra való használatát. A gyártó és forgalmazó ózongenerátort biocid célra nem hoz forgalomba, nem értékesít, kizárólag szagtalanítási célból kínálja termékeit, illetve semmilyen felelősségen nem vállal az ózon gáz és ózongenerátor készülék használatából vagy a szakszerűtlen, nem jogszabály szerinti alkalmazásból adódó bármilyen jellegű büntetésért, kárért vagy hátrányért. 

A fenti cikk megjelenésének időpontja miatt előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű vagy téves. A cikk csak általánosan fejti ki az ózon gáz hatását és ózongenerátor használatát, amely a megfelelő engedéllyel rendelkező készülékek esetében lehet helytálló. A cikk tartalmáért cégünk felelősséget nem vállal. Mindig tájékozódjon az aktuális jogi szabályokról!