Barion Pixel
Kategóriák

Ózon alkalmazása méhészetben

Lépfertőtlenítés ózonnal


 

Cikk forrása: magyarmezogazdasag.hu

2014. 03. 26., szerda, 09:49
 

" Az USA Mezőgazdasági Hivatalának kutatói kimutatták, hogy a lépek ózonnal végzett fertőtlenítése elpusztítja a mézelő méhek egészségét és termelőképességét veszélyeztető kártevőket és kórokozókat
 

A legutóbbi eredmények szerint, az ózonos kezeléssel a lépek peszticidtartalma is csökkenthető. A 215–430 ppm közötti koncentrációban alkalmazott ózon a kezelés időtartamától függően a viaszmoly összes stádiumára letálisnak bizonyult. Az 1500 ppm ózonnal végzett 24–36 órás fertőtlenítés az Ascosphaera apis gomba spóráit is elpusztította. A költésrothadást okozó baktérium esetében lényegesen hosszabb időre és kétszer ekkora ózonkoncentrációra volt szükség. Ezek után az ózonos fertőtlenítőkamra egyetlen méhész kelléktárából sem hiányozhat. 
 

Viaszban a peszticidkoncentrációk csökkentéséhez még az itt említettnél is több ózonra és hosszabb időre van szükség. A kezelés sikeresebben bontotta le a peszticideket az újabb (maximum 3 éves) lépek esetében, mint a régebbiekben.
 

Forrás: www.ars.usda.gov
 

Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2014/13 számában olvashat. "
 

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/
2014/03/26/lepfertotlenites-ozonnal


 


 
Az ózongenerátor - biocid célra - a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól szóló 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 24/A. § értelmében az országos tisztifőorvos által kiadott engedély alapján hozható forgalomba és használható fel. A gyártó és forgalmazó semmilyen módon nem utal arra, és elzárkózik attól, hogy az általa forgalmazott ózongenerátor készülékek a fenti követelménynek megfelelnek és nem ajánlja a készülékek biocid célra való használatát. A gyártó és forgalmazó ózongenerátort biocid célra nem hoz forgalomba, nem értékesít, kizárólag szagtalanítási célból kínálja termékeit, illetve semmilyen felelősséget nem vállal az ózon gáz és ózongenerátor készülék használatából vagy a szakszerűtlen, nem jogszabály szerinti alkalmazásból adódó bármilyen jellegű büntetésért, kárért vagy hátrányért. 

A fenti cikk megjelenésének időpontja 2014. 03. 26. ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű vagy téves. A cikk csak általánosan fejti ki az ózon gáz hatását és ózongenerátor használatát, amely a megfelelő engedéllyel rendelkező készülékek esetében lehet helytálló. A cikk tartalmáért cégünk felelősséget nem vállal. Mindig tájékozódjon az aktuális jogi szabályokról!