Barion Pixel
Kategóriák

A vírus miatt sokat takarítunk, nagyon fut az ózonos fertőtlenítés

feol.hu Takarítás vírushelyzetben: Pék Bernadett az egyéni felelősség szerepét is hangsúlyozta
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Cikk forrás: index.hu
KGYK 2020.10.08. 07:06

A koronavírus megjelenésével egyre többen fordítanak nagyobb figyelmet a takarításra és a különböző felületek fertőtlenítésére, főként az olyan helyeken, ahol sokan megfordulnak. Jellemzően a cégek, illetve publikus intézmények azok, amelyeknél nagyobb hangsúlyt kap a tisztítás, azonban a családi otthonokban is kiemeltebb szerepe lett a rendszeres fertőtlenítésnek. Nagyobb igény mutatkozik tehát a takarítókra, akik vagy önállóan, vagy cégeknél dolgoznak.

A Fejér Megye Online a téma kapcsán készített riportot egy székesfehérvári vállalkozóval, aki négy kollégájával együtt takarít a megyeszékhelyen és környékén. A lapnak Pék Bernadett egyéni vállalkozó is megerősítette, tapasztalatai alapján valóban nőtt a kereslet a takarítási szolgáltatás iránt az utóbbi hónapokban. Jellemzően cégek és kisebb vállalkozások szociális és irodahelyiségeiben dolgoznak, de alkalmi és rendszeres megbízásaik vannak magánházaknál is.

A vállalkozó szerint azért is nehéz ilyen munkára munkatársat találni, mert még mindig sztereotípiák övezik a takarítói munkakört. A vállalkozó szerint fontos volna ezek lebontása, és a társadalmi elfogadtatása annak, hogy a takarítók fontos szerepet töltenek be a mindennapokban. 

A munkavégzés során belső protokollt követnek, ami a mostani járványhelyzetben fokozottabb odafigyelést igényel részükről is, mégpedig rendszeres kézmosást, maszkhasználatot és távolságtartást várnak el kollégáiktól. 

 

Egy másik fehérvári takarítócég vezetője azzal szembesült, hogy főleg a családi házaknál lett intenzívebb a kereslet és ami még jellemző, hogy a társasházakban is többszöri fertőtlenítésre tartanak igényt: főleg a lift gombok, az ajtókilincsek fertőtlenítős áttörlését kérik. 

 

Kezd a hagyományos módszerek mellett elterjedni az ózonos fertőtlenítési eljárás is, amihez nagy teljesítményű generátorokat használnak. 

Az ózon fertőtlenítő, vírusölő hatása úgy érvényesül, hogy felhasítja a vírus fehérjeburkát, ezáltal pedig elpusztítja azt. Az eljáráshoz meghatározott időtartamra van szükség, amely attól függ, mekkora helyiségről van szó. Ezt légköbméterben mérjük. Például, egy 600 légköbméteres helyiség fertőtlenítéséhez körülbelül egy óra kell. Miután végeztünk, az adott helyiség akár azonnal használható, mert az ózonszintet visszaállítjuk a biztonságos határérték alá. Van olyan eljárás, amikor azonban szellőztetésre van szükség, ám erre is elég körülbelül 15-20 perc

 – mondta el a lapnak Marosi Antal, a Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnöke.

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/10/08/
a_virus_miatt_megnovekedett_az_igeny_a_takaritas_irant_sokan_kernek_ozonos_fertotlenitest/


 
  
Az ózongenerátor - biocid célra - a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól szóló 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 24/A. § értelmében az országos tisztifőorvos által kiadott engedély alapján hozható forgalomba és használható fel. A gyártó és forgalmazó semmilyen módon nem utal arra, és elzárkózik attól, hogy az általa forgalmazott ózongenerátor készülékek a fenti követelménynek megfelelnek és nem ajánlja a készülékek biocid célra való használatát. A gyártó és forgalmazó ózongenerátort biocid célra nem hoz forgalomba, nem értékesít, kizárólag szagtalanítási célból kínálja termékeit, illetve semmilyen felelősségen nem vállal az ózon gáz és ózongenerátor készülék használatából vagy a szakszerűtlen, nem jogszabály szerinti alkalmazásból adódó bármilyen jellegű büntetésért, kárért vagy hátrányért. 

A fenti cikk megjelenésének időpontja 2020.10.08. ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű vagy téves. A cikk csak általánosan fejti ki az ózon gáz hatását és ózongenerátor használatát, amely a megfelelő engedéllyel rendelkező készülékek esetében lehet helytálló. A cikk tartalmáért cégünk felelősséget nem vállal. Mindig tájékozódjon az aktuális jogi szabályokról!