Barion Pixel
Kategóriák

A koronavírus ellensége az ózon – a szennyezett felületeket is fertőtlenítheti

Forrás: https://babafalva.hu/a-koronavirus-ellensege-az
-ozon-a-szennyezett-feluleteket-is-fertotlenitheti/

 

A COVID-19 az új koronavírus által okozott betegség neve. Ezen megbetegedés vírustörzsét nem ismertük egészen addig, amíg 2019 telén, decemeberben Vuhanban (Kína) ki nem tört a koronavírus-járvány. Azóta megválaszolatlan kérdések egész serege ütötte fel a fejét a vírus tulajdonságaival kapcsolatban. Tudományos szervezetek és a klinikák egy emberként keresik a válaszokat a fertőzés működéséről annak érdekében, hogy idővel hatékonyan védekezhessünk a vírus ellen.

Meddig maradhat életben a vírus különféle felületeken?

A hétköznapi influenzavírus például külső felületen, környezeti hőtől és párától függően, akár 5 órától 7 napig is túl tud élni. A koronavírusról a HáziPatika oldalán olvasható az információ szerint a Kaliforniai Egyetem és a Princeton Egyetem tudósai elvégeztek egy kutatást, melyben megállapították, hogy levegőben 3 órán át, kartonpapíron 24 órán át, rézfelületeken 4 órán át, műanyagokon és rozsdamentes acélon pedig 48-72 órán át is kimutatható életképes vírus. Ámde ezen információk hitelességéről még nem született bizonyítás, a leírt értékek lehetnek jóval nagyobb intervallumok is.

Az a legjobb, ha fertőtlenítjük azokat a területeket, amelyek sokat érintkeznek az emberekkel, függetlenül attól, hogy az adott személyek fertőzés jeleit mutatják-e vagy sem. Ennek érdekében, felfedeztek egy módszert, mellyel a koronavírus is kellő mértékben is eltávolíthatjuk az adott környezetből.

Az ózongázas fertőtlenítés

Bebizonyosodott, hogy az ózongáz elpusztítja a SARS koronavírust, és mivel az új 2019-nCoV koronavírus szerkezete majdnem megegyezik a SARS koronavírussal, viszonylag biztonságos volt azt mondani, hogy az új koronavíruson is működni fog. Habár nagyon hosszú ideig nem létezett tanulmány ennek bizonyos kimutatására, Kínában mégis elkezdtek a Hubei Virológiai Intézetében kutatni ezzel kapcsolatban. A tanulmány előrehaladása kimutatta, hogy a módszer működik!

Az ózonterápia alkalmazása

Az ózonterápiát évtizedek óta alkalmazzák és kiterjedten tanulmányozzák. Hatása bizonyított, minimálisak a mellékhatásai. A betegségek általi fertőtlenítésére és kezelésére szolgáló orvosi ózon több, mint 150 éve ismert. Fertőzések, sebek és több betegség kezelésére is használják. Az ivóvizet a múlt század fordulója előttől már ezzel fertőtlenítették. Az ózonról ismert, hogy 114 betegséget kezel.

Mi is az az ózon?

Búvárkodás, Levegő, Oxigén, Kringel, Levegő Gyűrű
pixabay

Egy lehelet kémiai hátteret is tekintve az ózon (O3) gáz egy olyan molekula, amely három oxigénatomból áll, dinamikusan instabil szerkezetben. Habár az O3-nak veszélyes hatásai is lehetnek, a kutatók bizonyították, hogy terápiás jelleggel alkalmazható. Az ózonterápiát már több mint egy évszázad óta alkalmazzák és ezen idő alatt alaposan áttanulmányozták. Hatása beváltkövetkezetesbiztonságos, mellékhatásai pedig nagyon minimálisak, ráadásul meg is előzhetőek, ha körültekintően járunk el.
Az orvosi ózont fertőzéshez és betegség kezeléséhez használják. A hatásmechanizmus a baktériumokvírusok, gombák, élesztő és protozoák inaktiválása, az oxigén metabolizmus stimulálása, az immunrendszer aktiválása. Valójában a gáznemű gyógyszerformák kissé szokatlanok, és ezért az ózon biztonságos felhasználására speciális alkalmazási technikákat kellett kifejleszteni.

Ahogy fentebb is le van írva tehát, az ózon három oxigénatomból áll, amit úgy kell elképzelni, hogy egy oxigénmolekula két oxigénatomól áll össze, akkor hogy lesz az ózonnak három oxigénatomja is? Úgy, hogy a meglévő kettőhöz olykor csatlakozik egy harmadik is, például villámlás alatt történő koronakisülés által. Hiszen a villám megbontja az oxigénmolekulát oxigénatomokra és visszarendeződés során néhány atom három atomos oxigénné alakul át – ez az ózon.

Hogyan öli meg az ózon a vírust?

A vírusok általában kicsi, független részecskék, kristályokból és makromolekulákból épülnek fel. A baktériumoktól eltérően csak a gazdasejtben szaporodnak. Az ózon elpusztítja a vírusokat azáltal, hogy a fehérje burkolaton keresztül diffundál a nukleinsavmagba, és ezzel károsítja a vírus RNS-t. Magasabb koncentrációk mellett az ózon oxidációval elpusztítja a kapszidot vagy a külső fehérjehéjat.

Számos víruscsalád érzékeny az ózon károsító hatására, de a burkolt vírusok átalában jóval érzékenyebbek a fizikai-kémiai hatásokra. Az újtípusú koronavírus is egy burkolt vírus.

 

Koronavírus, Vírus, Maszk, Corona, Járvány, Betegség

pixabay

Az ózongenerátorok képesek ózon előállítására a normál levegőből, amit szoba-fertőtlenítőszerként használhatunk a koronavírus ellen.

NAGYON FONTOS:

  • Egy ózongenerátor alkalmazása során ne tartózkodj a helyiségben a bekapcsolt állapot alatt.
  • Elindítani mindig zárt helységben szükséges (mind az ablakokat, mind az ajtókat tekintve).
  • Mindig olvasd el az adott gép használati útmutatóját, hogy a lehető leghatékonyabban használhasd.
  • A használat után háromnegyed óráig sem te, sem más élőlények (növények sem) ne tartózkodjatok az adott szobában.
  • Ne lélegezd be a gázt!
  • Csak helyiség fertőtlenítésére alkalmazd!

“Az ózongenerátort a levegő és a víz ózonozására tervezték. Az ózon fertőtlenítő funkcióval rendelkezik, elpusztítja a szagokat, baktériumokat, vírusokat, gombákat, kórokozókat, atkákat és allergéneket. Egészítsd ki a megszokott takarítási, fertőtlenítési eljárást ózongenerátor alkalmazásával. Az ózon gáz halmazállapotának köszönhetően bejárja az egész teret, eljut a nehezen elérhető felületekhez is. Átjárja még a bútor szöveteit, matracot, szőnyeget is.”

Források:
Ozone Can Be Used To Destroy The New Coronavirus And Disinfect Areas
Ozone therapy: A clinical review

MERS, SARS, and emerging Coronaviruses: theoretical considerations and a proposal for critical care parenteral oxygen/ozone therapy

Cikk Forrásahttps://babafalva.hu/a-koronavirus-ellensege-
az-ozon-a-szennyezett-feluleteket-is-fertotlenitheti/

Írta: 
 Mondok Judit

 


 Az ózongenerátor - biocid célra - a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól szóló 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 24/A. § értelmében az országos tisztifőorvos által kiadott engedély alapján hozható forgalomba és használható fel. A gyártó és forgalmazó semmilyen módon nem utal arra, és elzárkózik attól, hogy az általa forgalmazott ózongenerátor készülékek a fenti követelménynek megfelelnek és nem ajánlja a készülékek biocid célra való használatát. A gyártó és forgalmazó ózongenerátort biocid célra nem hoz forgalomba, nem értékesít, kizárólag szagtalanítási célból kínálja termékeit, illetve semmilyen felelősségen nem vállal az ózon gáz és ózongenerátor készülék használatából vagy a szakszerűtlen, nem jogszabály szerinti alkalmazásból adódó bármilyen jellegű büntetésért, kárért vagy hátrányért. 

A fenti cikk megjelenésének időpontja miatt előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű vagy téves. A cikk csak általánosan fejti ki az ózon gáz hatását és ózongenerátor használatát, amely a megfelelő engedéllyel rendelkező készülékek esetében lehet helytálló. A cikk tartalmáért cégünk felelősséget nem vállal. Mindig tájékozódjon az aktuális jogi szabályokról!